Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Jajka panierowane w skorupkach

miodzcebulka

Ulubione jajczane danie naszej rodziny. Wygląda- moim skromnym zdaniem- dobrze. Smakuje- dużo, dużo lepiej. Czytałam, jak trudno kroi się takie gotowane jajka w skorupce... Nie spotkałam się z żadna trudnością, mimo mocno luznego stosunku do tej "cer... więcej

Surówka z selera naciowego

miodzcebulka

Idealnym dodatkiem do świątecznego obiadu złożonego z pysznych mięsiw jest surówka z selera naciowego. Jest prosta, bo oparta na pięciu składnikach. Jest odswietna, bo tak kojarzą mi się włoskie orzechy. Jest uniwersalna, ponieważ wspaniale komponuje... więcej

Sernik na zimno

miodzcebulka

Ciasto, które pamięta jeszcze czasy musztardy i octu, w roli głównych atrakcji większości spożywczaków. Nasze mamy umiały zrobić coś z niczego. Sernik jest tego pysznym przykładem. Robię go wiele razy w ciągu roku. Najpyszniejszy jest oczywiście z cz... więcej

Sufleciki na ostro

miodzcebulka

Trochę inna wersja jaj. Nie koniecznie tylko na Wielkanocny stół. Proste, kolorowe, pyszne. Składniki: 4 jaja z wolnego wybiegu 2 łyżki mleka kilka szczypiorków kilka liści bazylii i natki pietruszki 5 dag sera twardego 2-3 suszone pomidory sól, pie... więcej

Mazurek pomarańczowy

miodzcebulka

Fuzja Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia w jednym pysznym cieście- Mazurku Pomarańczowym. Cytrusy i wanilia nadają mu cudowny, trochę w klimacie bożonarodzeniowym, smak. Fajnie go miećw święta w spiżarni- daje pożyteczną ułudę zdrowego, owocowego jedz... więcej

"Lobster"

miodzcebulka

Film Yorgosa Lanthimosa, ukazujący człowieka za kilkadziesiąt lat. W dziwnym świecie, pozbawionym uczuć, które my uważamy za zwykłe i banalne. Wdowcy lub inni samotni nie maja racji bytu, więc są kierowani do specjalnego hotelu... "Lobster" to z angi... więcej

Pyzy z mięsem (kartacze)

miodzcebulka

  Obiady jemy w domu. To dla nas bardzo ważne, więc staramy się jeść wspólnie obiad nawet w dzień powszedni. Różnie z tym bywa, czasem robimy więcej i jest na dwa razy, czasem robimy coś wieczorem na dzień następny, czasem coś szybko się robi. P... więcej

Kruche ciasteczka pisanki

miodzcebulka

Uwielbiam Wielkanoc. Przygotowania do niej są pewnie pięć razy dłuższe, niż same święta, ale jest to sposób na dłuższe cieszenie się z nich. Obok mazurków, bab i serników obowiązkowo na stół wtaczają się kruche ciasteczka lukrowane na kształt pisanek... więcej

mazurek kajmakowy

miodzcebulka

W naszym domu nie od zawsze były mazurki. To raczej wielkanocne danie napływowe. Za to kiedy już się pojawiły...z roku na rok jest ich coraz więcej i wyczekuję na nie z niezmienną niecierpliwością. Mazurek kajmakowy to klasyk. Jest najłatwiejszym w w... więcej

Kotlety mielone

miodzcebulka

Wykonanie mielonych to nie jest zadanie dla szefa kuchni wykwintnej restauracji. Postanowiłem je jednak opisać z kilku powodów: na blogu nie chcę udawać kogoś kim nie jestem, raz na 3-4 tygodnie robię kotlety mielone, lubimy wszyscy, jest kilka wskaz... więcej

Ciasto bananowe

miodzcebulka

Uwielbiam ciasta, które oprócz tony mąki i jaj mają w swoim wnętrzu ukryte inne skarby. Na przykład aromatyczne owoce- tu banany. W tym cieście dodatkową atrakcją są nasączone rumem lub innym ulubionym alkoholem rodzynki. Bananowy fant jest wilgotny,... więcej

Głowa w szafce

miodzcebulka

Dzięki Pani Doktor! Troszkę, troszeczkę mi ulżyło. Wizyta tyczyła marnej masy ciała mojego dziecięcia. Młodzieży. A w zasadzie zaawansowanej młodzieży. (chudziutkiej jak szparag). Wiadomo, matka- polka pobiegła zaniepokojona do lekarza. Ale po wykona... więcej

Sałatka Korycińska

miodzcebulka

Lubimy odkrywać nowe smaki. Zwłaszcza, jeśli są to skarby dostępne na wyciągnięcie ręki. Tak jak pyszny ser dojrzewający z Podlasia. Polacy nie gęsi, więc nie muszą kupować serów szwajcarskich, by poczuć głębię długo dojrzewającego sera. Ser korycińs... więcej

Sushi

miodzcebulka

Sushi powstało w Chinach, skąd dotarło do Japonii- uważanej za jego ojczyznę- i rozlało się smakowitą falą po całym świecie. To wyjątkowe danie ujmuje nas nie tylko swoimi smakami- próżno takich szukać w europejskiej kuchni- ale jego niezwykłą urodą.... więcej

Po drugiej stronie okopu

miodzcebulka

Mówię veto medycynie! Z całym szacunkiem. Nie całej- jedynie panu doktorowi, z którym niedawno konserwowałam. Sorry, - konwersowałam. Radzono mi zastosować 2 (słownie: dwa, DWA!!) posiłki dziennie (!!!!!!). Żadnych przekąsek, przegryzek, jabłuszek, b... więcej

Pizza

miodzcebulka

    Niekwestionowana królowa włoskiej kuchni, miłościwie panująca na stołach nie tylko apenińskiej kuchni. Podobno najwięcej zjada się jej w Norwegii. Czyżby tęsknota ludzi zimnych ziem za śródziemnomorskim słońcem? Zaś obowiązkowym miejsce... więcej

"Nie mają chleba? Niech jedzą ciastka."

miodzcebulka

W rzeczywistościMariaAntonina nie wypowiedziała tego znanego zdania, któremiałobyć kierowane do głodującego ludu Francji. Historycy przypisują tąsentencjęinnej wielkiej damie tamtej epoki, kiedy Antonina była dzieckiem, daleka od piedestałów na jakie... więcej

Pieczeń wołowa

miodzcebulka

Kilka razy rezygnowałem z przygotowania tego dania. Pieczeń wołowa będzie sucha i nie do zjedzenia – myślałem. Jest jednak sposób by się udała. Na poziomie „naukowym” chodzi o rozłożenie włókien kolagenowych w mięśniach. Na poziomie... więcej

Gnocchi z sosem alpejskim

miodzcebulka

Jest to jedno z najbardziej ulubionych dań kuchni włoskiej. Na prawdę pochodzi z pogranicza Włoch, Niemiec i Austrii, ale włoskie są gnocchi. Składniki: gnocchi – około kilograma masło klarowane - łyżka szynka parmeńska (lub podobna) – o... więcej

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci