Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Naleśniki gryczane

miodzcebulka

Po raz pierwszy jedliśmy je w naleśnikarni. To dlatego do dziś serwuję je w takiej właśnie postaci- rozłożone na talerzu z dodatkami na podobieństwo pizzy. Żadne tam rulony, serwetki, składanki. Ma być prosto. A propos prostoty- dziś zrobiłam dwie we... więcej

Tort - księżniczka- lalka Elza

miodzcebulka

  (cóż...ze zdjęcia znów nie jestem dumna, ale chciałam pokazać efekt końcowy)  Marzenie prawie każdej pięcio- czy sześciolatki - tort- księżniczka.  Szczerze przyznam, że pomysł wydał mi się deko...tandetny. Ale szybko się zganiłam- t... więcej

Konfitura cebulowa

miodzcebulka

  Nie ma co pisać, trzeba spróbować. Rewelacyjny dodatek do mięs i serów. W swej prostocie genialna.   Składniki: cebula czerwona – 4-5 szt. cukier trzcinowy – 2-3 łyżki ocet balsamiczny – 3 łyżki olej rzepakowy lub słonec... więcej

Ciasto marchewkowo-ananasowe

miodzcebulka

Czy można nieświadomie zjeść zdrowy (zdrowszy) deser i dać się na niego nabrać? Można. Ciasto marchewkowe jest idealnym przykładem. Kiedy poczęstowała mnie nim dawno temu mama Radka, jadłam nie wiedząc co dokładnie jem. I dobrze, bo prawdopodobnie up... więcej

Ryba pieczona w porach

miodzcebulka

    Ryba z porami to świetne połączenie. Powstały sos jest kremowy i bardzo smaczny. Do przepisu nadają się różne gatunki ryb. Ważne by były to filety, a mięso było dość chude. Ości zepsują odbiór dania. Ja najczęściej używam dorsza, morszc... więcej

Spaghetti cukiniowe

miodzcebulka

(TYTUŁEM WSTĘPU- zdjęcie tej pysznej pasty jest -co widać- okropne... Nie sugerujcie się nim, to danie jest po porstu wyśmienite :) ) Włosi to w naszych oczach  kulinarni geniusze. Bo trzeba być prawdziwym geniuszem, żeby z prostych składni... więcej

Pasztet z królika

miodzcebulka

  To szerokie zagadnienie. Jest wiele wersji. Jeśli idzie o proces gotowania, niektórzy wolą wypiekać go w piekarniku. Można użyć też wielu rodzajów mięs: zając, królik, dziczyzna, drób, cielęcina, wieprzowina (ta jest zawsze składnikiem). Długo... więcej

Szparagi w szynce kąpane w brandy

miodzcebulka

Szparagi grają w tym przepisie pierwsze skrzypce. Szynka jest nieodzowna, natomiast przyznam, że bez brandy to danie się obejdzie. Ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Brandy, choć w ilościach minimalnych, nadaje potrawie specyficzny sznyt. Star... więcej

Jaja z łososiem

miodzcebulka

  W  gorączce przedświątecznych przygotowań takie jajka to - moim zdaniem- wybawienie. Jajek w spiżarni zatrzęsienie. Łosoś wędzony jest w  każdym  sklepie za rogiem. Do tego drobina ulubionego sosu, konieczne na bazie majone... więcej

Wesołych Świąt Wielkanocnych!

miodzcebulka

Byśmy podjęli powód, dla którego tak się staramy o piekny stół, przepyszne jedzenie, doskonałą atmosferę. Byśmy byli prawdzie razem i umieli sobie wzajemnie wybaczać. I oby było smacznie, zdrowo i zwyczajnie- dobrze.  

Sałatka z przepiórczych jajek i szparagów

miodzcebulka

Jajka w tych dniach panują na stole. Ta sałatka ma być lekka przygrywką do dalszego biesiadowania, dlatego jest lekka, zieloną bazę stanowią młode liście mleczu, a jajka podchodzą od przepiórki.   Składnik... więcej

Pulpety do żurku z przepiórczym jajem

miodzcebulka

Żur-  wiadomo, niezbędny element Wielkanocy zawsze występował w naszym domu w duecie z białą kiełbasą oraz z w towarzystwie jajek na twardo.  Jednak kuchnia nie lubi monotonii, więc z prostej kiełbaski i jajka powstał pulpet kiełbasiany nad... więcej

Kurczak po chińsku

miodzcebulka

  Nie byłem w Chinach, szczerze mówiąc to w prawdziwej chińskiej restauracji też byłem kilka razy. Jest to więc moja wizja tego dania. Przepis zmienia się też w zależności od tego co mam w lodówce. Zmienia się skład warzyw. W składnikach wymieni... więcej

Pasta jajeczna z zieleninką

miodzcebulka

Małgosię można dziś spotkać przy garach. Na kolację serwowała pastę z jajeczek. Proste smaki, a i tak zawsze znika z miseczki w 5 minut. Składniki: 3 jajka z wolnego wybiegu ugotowane na twardo 1 ząbek czosnku 5 szczypiorków 1 łyżka majonezu 1/2 łyże... więcej

Jak to nazwać cebularzowe

miodzcebulka

Pierwsze samodzielne blogowe dzieło Małgosi. Nazwa mówi chyba wszystko- o tym, co stanowiło główny składnik. I, że małej kuchareczce brakowało pomysłu na nazwę potrawy. Składniki: 1 cebularz kosteczki pewnego serka, który bardzo lubią dzieci.... ... więcej

Zakwas na żur

miodzcebulka

  Na świątecznym stole może zabraknąć baby, może nie być kaczki czy gęsiny. Ale bez wielkanocnego żuru święta  obyć  się nie mogą. Przez długie lata jadaliśmy żur z nie do końca oryginalnego źródła... nawet nie skończę, żeby nie obraża... więcej

Jajka panierowane w skorupkach

miodzcebulka

Ulubione jajczane danie naszej rodziny. Wygląda- moim skromnym zdaniem- dobrze. Smakuje- dużo, dużo lepiej. Czytałam, jak trudno kroi się takie gotowane jajka w skorupce... Nie spotkałam się z żadna trudnością, mimo mocno luznego stosunku do tej "cer... więcej

Surówka z selera naciowego

miodzcebulka

Idealnym dodatkiem do świątecznego obiadu złożonego z pysznych mięsiw jest surówka z selera naciowego. Jest prosta, bo oparta na pięciu składnikach. Jest odswietna, bo tak kojarzą mi się włoskie orzechy. Jest uniwersalna, ponieważ wspaniale komponuje... więcej

Sernik na zimno

miodzcebulka

Ciasto, które pamięta jeszcze czasy musztardy i octu, w roli głównych atrakcji większości spożywczaków. Nasze mamy umiały zrobić coś z niczego. Sernik jest tego pysznym przykładem. Robię go wiele razy w ciągu roku. Najpyszniejszy jest oczywiście z cz... więcej

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci