Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Stefanka

miodzcebulka

  Naprawdę nie wiem, dlaczego do tej pory Stefanka nie zagościła na naszym blogu. Wprawdzie przez znakomitą większość naszego kulinarnego życia była poza nawiasem, ale odkąd spróbowałam tego ciasta ( i nakarmilam nim Małgosie) piekę je bardzo cz... więcej

kotlety gryczane z sosem czosnkowo-twarogowym

miodzcebulka

    Uwielbiam kaszę gryczaną. To najciekawsza w smaku z kasz. Ma grzybowa nutkę. Pasuje do mięs, sosów grzybowych czy grillowanych warzyw. Dziś zrobiłam kotlety z kaszy gryczanej. Trzeba im jednak więcej  "kleju", bo kasza jest sypka. ... więcej

Verines z wędzonym łososiem i rzepą

miodzcebulka

Łosoś wędzony jest wyknintny, ale dość monotonny w smaku. Najlepiej współgra z lekko ostrymi dodatkami, które pięknie podbijają jego walory. Ja uwielbiam go w towarzystwie rzepy.  Ta przystawka jest dziecinnie prosta i pyszna. Idealna na imprezę... więcej

Wiejski kociołek- rozgrzewająca zupa z soczewicy

miodzcebulka

  Zupa idealna na zimowy obiad. Jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo zdrowa. Pełno w niej tradycyjnych smaków staropolskiej wsi. Jest wędzonka, jest soczewica, cebula i czosnek.  Lubią ją nasze dzieci. Cóż więcej chcieć, po powrocie do domku... więcej

Kotlety ziemniaczane z sosem z kurek

miodzcebulka

Pewnie się powtarzam, ale zima kojarzy mi się z ziemniakami i wariacjami w ich temacie. Jakoś wyjątkowo chętnie przygotowuję pyzy, kopytka, docieraki. I błyskawicznie te dania z naszych garów znikają.  Tym razem Radek przejął inicjatywę i powali... więcej

Ciasto oliwkowe wytrawne

miodzcebulka

Przekąski na imprezę? Ten przepis nie tylko nakarmi głodnych, ale na pewno zaspokoi wybredniejsze kubki smakowe.  To pieczywo przywodzi na myśl włoskie smaki. Jest delikatne w konsystencji i diabelnie smaczne. Może być dodatkiem do wędlin, zup, ... więcej

Trufle czekoladowe w 3 smakach

miodzcebulka

  Nie jestem oryginalna. Kocham czekoladę jak pozostałe 90 procent ludzi. Trufle czekoladowe to perełki wśród czekoladowych przysmaków. Niestety ich cena jest również ekskluzywna. Kilka Bożych Narodzen temu odkryłam, że można te rarytasy przygot... więcej

Śledzie a la Milanówek

miodzcebulka

Wigilia zawsze kojarzy mi się ze śledziem. Chciałoby się, żeby tego wyjątkowego dnia śledź również był wyjątkowy. Więcej niż pyszny. W poszukiwaniu nowego przepisu trafiłam na śledzia ala Milanówek. Jest pyszny. Smak jest wielowarstwowy, bardzo odświ... więcej

Pierniczki i domek z piernika

miodzcebulka

  Nareszcie!!! Piernikowy sezon ogłaszam za otwarty :) Święta tak blisko, że niemal je czuć każdym zmysłem. Każda kawa kojarzy mi się ze świąteczną kawą- dosypuję więc cynamon, kardamon i ... już pachnie pierniczkowo. Dalej że więc do przyg... więcej

Tort bezowo-amaretti z kremem mascarpone i malinami

miodzcebulka

Są takie dni, kiedy zwyczajnie musisz nakarmić nie  tylko podniebienie, ale i wzrok czymś pysznym, słodkim, co samym widokiem wywołuje uśmiech. A oczy mrużą się jak Puchatkowi na widok słoika miodu. Ponieważ Puchatek jest z natury leniwy, ja tez... więcej

Przystawka z buraków, gruszki i fety

miodzcebulka

  Kolejna efektowna przystawka, która robi wrażenie, pomimo swojej prostoty. Można wrzucić do salaterki pokrojone buraki, gruszke i ser. Podsypując kiełkami i polewając oliwą. Ale można inaczej. Jest to propozycja dla tych, którzy wolą jeść pięk... więcej

Verrines śledziowe

miodzcebulka

Ostatnio organizowaliśmy "poważną" imprezę. Miało być na bogato, wytwornie, baaardzo smacznie. Tak, by wszyscy poczuli się kulinarnie dopieszczeni. Przygotowanie 7 tylko przystawek (pominę dania główne) dla 16 osób okazało się być niezłym testem na i... więcej

Ravioli z dynią i ricottą

miodzcebulka

  Potrzeba matką wynalazków. Piszę to dużo na wyrost, ponieważ przepis nie jest moim pomysłem. Ale danie to ugotowałam z potrzeby szybkiej "utylizacji" dyni i zjedzenia czegoś jarskiego. Pomysł wypalił w 100%. Bałam się, że smak będzie mało ciek... więcej

Włoskie ciasto gruszkowe z imbirem

miodzcebulka

  Przepis znalazłam w książce " Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania ". Zmodyfikowałam go nieco na użytek naszej łakomej rodziny. To proste i bogate w kalorie i wyraziste smaki ciasto. Idealne do jesienno-zimowych herbatek. Najlepiej sma... więcej

Zupa czosnkowa rozgrzewająca

miodzcebulka

  To, co widać teraz przez okno stanowczo nie jest złotą polska jesienią, a raczej upiorna scenografia dreszczowca. Na szczęście mam swoją kochaną czosnkową. Nie raz uratowała mnie przed poważniejszym chorobskiem. I zawsze podnosi mnie na duchu.... więcej

Docieraki czyli szare kluski

miodzcebulka

Ziemniaki wciąż w ofensywie. To u nas normalne jesienią, że chce się pyz, placków ziemniaczanych i klusek śląskich mocniej niż kiedy indziej. Ale ilekroć nie spojrzę na ziemniaka, to niezmiennie najbardziej pragnę docieraków. Pysznych klusek polanych... więcej

Placuszki z cukinii i ziemniaków

miodzcebulka

  Mam fatalną słabość do placków ziemniaczanych. Fatalną, bo coraz częściej to danie mi nie służy, a miłość do złotych, chrupiących placuszków nie słabnie. Ponieważ uwielbiamy też cukinię i ostatnio jemy ją na mnogość sposobów, dodałam ją i do u... więcej

Czarne tagliatelle z sosem z krewetek i cukinii

miodzcebulka

  Odkąd kilka lat temu spróbowałam w jednych z włoskich restauracji, sosu z krewetek i cukinii, straciłam dla niego głowę. Radek twierdzi, że zareagowałam  na te smaki  'sypialnianie", jeśli wiecie, co mam na myśli ;) Krewetki są śwież... więcej

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci