Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Tofu- jedwabiste- domowej roboty

miodzcebulka

Tofu. Popsułam sobie wizję tego podstawowego składnika kuchni wielu azjatyckich krajów. Dwukrotny zakup okazał się dwukrotną porażką. Nie planowałam nigdy więcej próbować czegoś co najbardziej przypomina w konsystencji plastelinę tuż po wyjęciu z pud... więcej

Ciasto mandarynkowe z granatami

miodzcebulka

Święta wywołują we mnie niepohamowaną radość. Cieszę się nimi jak dziecko i prócz niecierpliwego oczekiwania pomieszanego z myślą "chwilo trwaj" gorączkowo szukam pomysłów na dania pyszne, nowe, które zachwycają smakiem kochanych gości. Szukając taki... więcej

Świąteczna czekolada domowej roboty

miodzcebulka

  Trufle, pralinki, czekoladowe Mikołaje i choinki, tabliczki czekolady i cała reszta czekoladowej rodziny pcha się co roku na nasz świąteczny stół. Taka wielość i różnorodność teoretycznie powinna zadowolić najwybredniejszch łasuchów. Ale, że c... więcej

Śledzie po grecku

miodzcebulka

  Kocham śledzie i są one w na stałe w naszym codziennym menu. To pyszne i pełne zdrowia tradycyjne ryby. Dla kogoś,kto uwielbia słodką stronę życia, stanowią idealną przeciwwagę i dopełniają kontrast, który jest kwintesencją nie tylko kuch... więcej

Ciasteczka owsiane z żurawiną

miodzcebulka

  Bakalie, a w szczególności żurawina to taki słodki synonim Świat Bożego Narodzenia. Czerwień żurawiny cudnie pasuje do świerkowej zieleni choinki. Jest ciepła, daje poczucie bezpieczeństwa. A same ciasteczka - cóż to chyba nie tylko w naszej r... więcej

Pieniczkowe babeczki z kremem żurawinowym

miodzcebulka

  Kochane święta! Oby trwały wiecznie. Wiem, jak bardzo niektórym daje się ten czas we znaki, ale ja go uwielbiam. Nawet mimo zmęczenia i walki  z czasem- żeby tylko zdążyć ze wszystkimi przygotowaniami. Pierniczki od jakiegoś czasu są... więcej

Klops z jajem

miodzcebulka

  Klasyka prostej, taniej domowej kuchni. Takiej za przysłowiowy grosik. Pieczonego klopsa nie jedliśmy od wieków. Okazało się, że wystarczy troszkę trudu by poszukać pysznego kawałka wieprzowiny, żeby to niepozorne danie stało się małym kulinar... więcej

Imberlach- żydowskie cukierki z marchewki

miodzcebulka

  Podróże niosą ze sobą mnóstwo przeżyć. Dla nas ekscytujące są również przygody kulinarne. Są one jednak w swoich 10 czy 14 dniach zawsze zbyt krótkie i   pozostawiają uczucie niedosytu, dla którego ratunkiem jest szukanie odległych s... więcej

Okra czyli ketmia duszona w pomidorach

miodzcebulka

  Smak ketmii poznaliśmy kilka lat temu w Grecji. Podana była w formie octowych pikli i nie powaliła nas na kolana.  Tym razem daliśmy jej znów szansę. Patrzyła na nas zachęcająco ze straganu na Hacaramel Suk i poczuliśmy, że z tego romansu... więcej

Pasztet z cukinii

miodzcebulka

  Natura tak to pięknie poukładala, że latem mocniej łakniemy warzyw. Może dlatego tradycyjny pasztet z królika zupełnie naturalnie zastępują pasztety warzywne. Cukinia jest w naszej kuchni, tuż za pomidorami, na absolutnym warzywowym podium. W ... więcej

Krem marchewkowy z mlekiem kokosowym

miodzcebulka

    Na dzisiejszy obiad trafił melanż polskiego tradycyjnego warzywa okopowego z odrobiną egzotyki. Pyszne młode marchewki doskonale skomponowały się z mlekiem kokosowym i nutą curry, której moc każdy może dobrać do swojego gustu. Zupa jest... więcej

Sałatka z młodych ziemniaków

miodzcebulka

  W naszym zieleniaku są tak pyszne młode kartofelki, że w tym sezonie nie możemy się nimi nacieszyć. Zdarzyło się, że nagotowalam ich tyle, że najadlby się nimi pewnie pułk wojska. Żeby nie zmarnować tego cuda skomponowalam na kolacje prostą sa... więcej

Pancakes słowiańskie z owocami i gryczanym miodem

miodzcebulka

Pancakes to taki magiczny składnik naszego śniadania, który poprawia atmosferę, nawet w najgorszych sytuacjach. Trick z pancakami stosujemy też zwyczajnie po to, zeby powiedzieć sobie i światu "życie jest cudne, cieszmy się nim :)". Dziś te placuszki... więcej

Kotlety z bobu

miodzcebulka

Uwielbiam książki kucharskie. Wydano ich pewnie z milion i nie wszystkie koniecznie zasługują na to, by postawić je na swojej półce w kuchni, ale "Kuchnia Polska potrawy regionalne" Hanny Szymanderskiej to rewelacja, która przybliża zwyczaje kulinarn... więcej

Deep paprykowy

miodzcebulka

  Wieki temu, kiedy chipsy częściej się pojawiały w naszym domu, usilnie szukałam czegoś, co odczaruje demoniczny ich wizerunek. Skoro już się czymś podtruwać, to przynajmniej w zdrowym towarzystwie. Znalazłam przepis na deep, dzięki którem... więcej

Ciasteczka z masła orzechowego

miodzcebulka

  Chorowanie w środku lata, to kuriozum i coś super irytującego jednocześnie. Słońce w zenicie swoich możliwości daje przyjemny letni upał. Ptaki śpiewaj i pachnie akacją i maciejką. W samym środku tego raju przyplątał się naszej Małgosi fatalna... więcej

szparagi ze smażonym boczkiem

miodzcebulka

Szparagi są w tym roku bezlitośnie drogie, więc należy im się szczególny szacunek ;) Kiedy je obierałam przyszło mi na myśl wspomnienie z doskonałej włoskiej kolacji, na której zachwyciła mnie przystawka z podsmażonego  groszku i boczku. Postano... więcej

Omlet z krewetkami (śniadanie maturzysty)

miodzcebulka

  Wczoraj był pyszny, nieco egzotyczny grill. Obok kiełbasek i gryczanej kaszanki ulokowaly się na nim krewetki.  Kilka szczęśliwie ocalało, żeby uświetnić omlet. Dzięki temu mieliśmy pyszne śniadanie. Śniadanie idealne dla naszeg... więcej

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci