Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Tarta gruszkowa z czekoladą

miodzcebulka

W ten weekend nie miałam wyboru. Nasza ukochana grusza tak sypnęła owocem, że oczywiste było, że ma byc ciasto gruszkowe. A że naprawdę nie mam ostatnio czasu, stanęło na szybkiej tarcie gruszkowej.   Składniki na kruche ciasto: 20 dag masła 30 ... więcej

Deser amaretti z wiśniami i jeżynami

miodzcebulka

Włoskie desery, jak pozostałe włoskie jedzenie mają niedoścignione w swym ideale smaki. Może to zasługa słońca, które świeci tam tam ludziom jakby szczodrzej... Zazwyczaj robię tiramusu, jednak jeśli mam ochotę na coś bardziej wyrafinowanego wybieram... więcej

Zupa wonton z sakiewkami wonton wieprzowymi

miodzcebulka

Chińskie jadło ma w sobie to samo "coś", co jedzenie włoskie. Jest nadzwyczajnie pyszne. Po prostu. W naszym domu znacznie rzadziej jedzone, ale zawsze witane z entuzjazmem. Parę tygodni temu miałam szczęście zjeść prawdziwych wontonow gotowanych w b... więcej

Tarta z fasolką szparagową, boczkiem i salami

miodzcebulka

    Lubię piec tarty. Dają mi poczucie wewnętrznego spokoju, przekonanie, że sprawy mają się dobrze. Że dom jest taki, jakim powinien być. Latem robię je rzadziej, ale bogactwo fasolki szparagowej, którą jedzą bez mrugnięcia okiem wszyscy w... więcej

Roladki z cukinii z ziołowym serkiem

miodzcebulka

  Coś w tym jest, że lubimy bawić się w rolowanie jedzenia. Roladki z szynki, francuskiego ciasta. Rolki sushi. Kiedy już zaczyna wyczerpywac się repertuar dań z cukinii, nagle przypominają się nieśmiertelne i niezawodne roladki. Pięknie się pre... więcej

Owocowe trio

miodzcebulka

  Kolejny deser inspirowany komuną. Nie mam pojęcia skąd nasze mamy miały takie pomysły, bo raczej wątpię, żeby inspirowało je pokolenie naszych babć, które musiały odnajdować się w jeszcze w  ciekawszych , bo- w wojennych i ... więcej

Sałatka z buraków i porzeczki z miętą

miodzcebulka

      Buraki śmiało mogą konkurować z owocami. Pod względem słodyczy, smaku i koloru z niektórymi z nich wręcz wygrywają. Radek przeszedł się z koszykiem po naszej działce. Zebrał buraczki, a na dłużej zatrzymał się przy krzewach czerw... więcej

Cukinia faszerowana

miodzcebulka

      Cukinie obrodziły na naszej działce szaleńczo. Spod wielkich liści wyglądają żółte kabaczki i moje ukochane zielone cukinie. Na kolację  będą dziś w nadziane mięsnym farszem. To potrawka bardzo podobna do włoskiego ragout, j... więcej

Koktajl leśny

miodzcebulka

      Koktajle kocham za to, że kilkoma pysznymi haustami (bo inaczej się ich pić nie da- są tak pyszne), można zapewnić sobie mnóstwo zdrowia i smaku. Oszczędzają nam ceregieli z jedzeniem owoców :). Po prostu- łyk- i pół łubianki owo... więcej

Bób z boczkiem

miodzcebulka

      Lata temu jedliśmy w pierwszej prawdziwie włoskiej restauacji w Lublinie pyszną przystawkę- groszek zasmażany z boczkiem. To danie powtarzaliśmy samodzielnie wielokrotnie, zmieniają nieco jego składniki. Dziś bób pełni w nim hono... więcej

Biszkopt z jagodami i mascarpone

miodzcebulka

  W lesie, jak zawsze na koniec roku szkolnego pojawiły się pełne apetycznego fioletu jagodowe pola. Miałam to wielkie szczęście, że całe moje dzieciństwo mieszkałam w miejscu, gzie woda spotyka się z lasem. Smak jagód (i plamy na dziecięcych ub... więcej

Tarta ze szparagami

miodzcebulka

      O szparagi jest coraz trudniej- czerwiec to zdecydowanie schyłek sezonu tych pysznych piękności. Radkowi, ze swoim instynktem łowcy-intendenta naszej kuchni udało się kupić wielki pęk zielonych szparagów. Powstała z nich sałatka ... więcej

Letnie babeczki z owocami

miodzcebulka

  Idzie lato targając kosz pełen owoców. Wystarczy rwać pełnymi garściami i smakować prosto z drzewa. To, co zostanie układamy na czymś miękkim. Na przykład na "podkładce" z kruchego ciasta i masy.   Składniki na babeczki: 20 dag masła 30 d... więcej

Mezze Penne Tricollore con prosciutto con panna.

miodzcebulka

Lubię Włochy i ich kuchnię. Truizm.... Kocham kuchnię śródziemia, to dla mnie miejsce, gdzie chciałbym żyć, funkcjonować, jeść i spocząć... Wydaje mi się jednak, że pomijamy na co dzień dużą część kuchni włoskiej. Chodzi mi o północne rejony, róznież... więcej

Tagliatelle z cukinii z kurczakiem

miodzcebulka

    3/4 naszej rodziny to zatwardziali „makaroniarze”. Okazało się jednak, że zastąpienie mącznego tagliatelle, tym zrobionym z cukinii zdało egzamin. Danie jest pyszne. A co dla mnie najważniejsze, przemyciłam w ten sposób dzie... więcej

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci