Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Okra czyli ketmia duszona w pomidorach

miodzcebulka

  Smak ketmii poznaliśmy kilka lat temu w Grecji. Podana była w formie octowych pikli i nie powaliła nas na kolana.  Tym razem daliśmy jej znów szansę. Patrzyła na nas zachęcająco ze straganu na Hacaramel Suk i poczuliśmy, że z tego romansu... więcej

Pasztet z cukinii

miodzcebulka

  Natura tak to pięknie poukładala, że latem mocniej łakniemy warzyw. Może dlatego tradycyjny pasztet z królika zupełnie naturalnie zastępują pasztety warzywne. Cukinia jest w naszej kuchni, tuż za pomidorami, na absolutnym warzywowym podium. W ... więcej

Krem marchewkowy z mlekiem kokosowym

miodzcebulka

    Na dzisiejszy obiad trafił melanż polskiego tradycyjnego warzywa okopowego z odrobiną egzotyki. Pyszne młode marchewki doskonale skomponowały się z mlekiem kokosowym i nutą curry, której moc każdy może dobrać do swojego gustu. Zupa jest... więcej

Sałatka z młodych ziemniaków

miodzcebulka

  W naszym zieleniaku są tak pyszne młode kartofelki, że w tym sezonie nie możemy się nimi nacieszyć. Zdarzyło się, że nagotowalam ich tyle, że najadlby się nimi pewnie pułk wojska. Żeby nie zmarnować tego cuda skomponowalam na kolacje prostą sa... więcej

Pancakes słowiańskie z owocami i gryczanym miodem

miodzcebulka

Pancakes to taki magiczny składnik naszego śniadania, który poprawia atmosferę, nawet w najgorszych sytuacjach. Trick z pancakami stosujemy też zwyczajnie po to, zeby powiedzieć sobie i światu "życie jest cudne, cieszmy się nim :)". Dziś te placuszki... więcej

Kotlety z bobu

miodzcebulka

Uwielbiam książki kucharskie. Wydano ich pewnie z milion i nie wszystkie koniecznie zasługują na to, by postawić je na swojej półce w kuchni, ale "Kuchnia Polska potrawy regionalne" Hanny Szymanderskiej to rewelacja, która przybliża zwyczaje kulinarn... więcej

Deep paprykowy

miodzcebulka

  Wieki temu, kiedy chipsy częściej się pojawiały w naszym domu, usilnie szukałam czegoś, co odczaruje demoniczny ich wizerunek. Skoro już się czymś podtruwać, to przynajmniej w zdrowym towarzystwie. Znalazłam przepis na deep, dzięki którem... więcej

Ciasteczka z masła orzechowego

miodzcebulka

  Chorowanie w środku lata, to kuriozum i coś super irytującego jednocześnie. Słońce w zenicie swoich możliwości daje przyjemny letni upał. Ptaki śpiewaj i pachnie akacją i maciejką. W samym środku tego raju przyplątał się naszej Małgosi fatalna... więcej

szparagi ze smażonym boczkiem

miodzcebulka

Szparagi są w tym roku bezlitośnie drogie, więc należy im się szczególny szacunek ;) Kiedy je obierałam przyszło mi na myśl wspomnienie z doskonałej włoskiej kolacji, na której zachwyciła mnie przystawka z podsmażonego  groszku i boczku. Postano... więcej

Omlet z krewetkami (śniadanie maturzysty)

miodzcebulka

  Wczoraj był pyszny, nieco egzotyczny grill. Obok kiełbasek i gryczanej kaszanki ulokowaly się na nim krewetki.  Kilka szczęśliwie ocalało, żeby uświetnić omlet. Dzięki temu mieliśmy pyszne śniadanie. Śniadanie idealne dla naszeg... więcej

Zupa pokrzywowa prowansalska

miodzcebulka

  I znowu maj!! Najcudowniejszy miesiąc w roku. Rozpoczyna sezon "prawdziwych" warzyw. Takich z grzadki, nie z supermarketu. Teraz, gdy maj ledwie się wyklul, oferuje nam cudne pokrzywy. Pospolity chwast, który jeśli się go odpowiednio potraktuj... więcej

Rolada szpinakowa z łososiem

miodzcebulka

Każde święta dają okazję do kulinarnych popisow. Ta przystawka nie wymaga dyplomu Francuskiej Szkoły Gotowania, ale mi kojarzy się z elegancją i dobrymi manierami. Jest więc idealna na świąteczny stół. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka z wo... więcej

Ozorki cielece w galarecie

miodzcebulka

  Kuchnia staropolska zawsze mnie necila. Jest wytrawna, bogata i swojska. Te ozorki sa bardzo delikatne. Rozpływają się w ustach.  Kolor galarety na pewno nie spełni standardu wszystkich smakoszy. Dla mnie nie stanowi jednak problemu, bo w... więcej

Mazurek kokosowo-czekoladowy na gryczanym spodzie

miodzcebulka

  Miłość do mazurków wyrażona na sposób gryczany. I egzotyczny jednocześnie. Spód- jako się rzekło jest z najbardziej kiedyś popularnego gatunku kaszy, a wierzch- przypłynął z dalekich wysp i zapachniał koakaowcem, kokosem , cytrusami i cynamone... więcej

Mazurek z kogle-moglem wg.Disslowej

miodzcebulka

  Mazurki są obok jaj, oczywiście , główną atrakcją kulinarną Wielkanocy. Tegoroczne święta uświetni mazurek z koglem moglem, autorstwa Marii Disslowej- lwowianki, dyrektorki Szkoły Gospodarstwa Domowego, autorki pysznego jadła z przełomu XIX i ... więcej

Mazurek czekoladowy

miodzcebulka

  Wielki czwartek to najlepszy czas na rozpoczęcie mazurkowego szaleństwa. W tym roku zrobię ich więcej niż zwykle, bo do klasyków dojdą zupełnie nowe. Mazurkowy orszak otworzy ten z czekoladową polewą. Ozdobiony migdałowymi kwiatuszkami. Strojn... więcej

Muffinki podwójnie bananowe i czekoladowe

miodzcebulka

          Kiedy Małgosia złapała przeziębienie pierwszym i najlepszym pomysłem na poprawienie jej humoru było wspólne pieczenie muffinek. Wspaniały, jak się okazuje przepis znalazłam na stronie Lidla. (Przepis jest trochę zmo... więcej

Wędlina dojrzewająca na zimno (Radka)

miodzcebulka

  Moje działania na polu produkcji wędlin wynikają z dwóch faktów. Po pierwsze jestem niereformowalnym mięsożercą. Czasem czuję już z tego powodu niejakie wyrzuty. Jemy dużo warzyw, ale z mięsa zrezygnować nie mogę. Jest coś jeszcze. Nie ufam pr... więcej

Czekoladowe ciastka gryczane Nigelli

miodzcebulka

  W ten weekend odebrałam jeden jedyny cel- czekoladę. Wybrałam przepis mojej ulubionej kucharki, Nigelli Lawson, która upiekła piękne domowe ciastka, bynajmniej nie rachityczne maleństwa, ale godnej wielkości porcje pyszności. Nigella slynie z ... więcej

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci