Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Tort bezowo-amaretti z kremem mascarpone i malinami

miodzcebulka

Są takie dni, kiedy zwyczajnie musisz nakarmić nie  tylko podniebienie, ale i wzrok czymś pysznym, słodkim, co samym widokiem wywołuje uśmiech. A oczy mruza się jak Puchatkowi na widok słoika miodu. Ponieważ Puchatek jest z natury leniwy, ja tez... więcej

Przystawka z buraków, gruszki i fety

miodzcebulka

  Kolejna efektowna przystawka, która robi wrażenie, pomimo swojej prostoty. Można wrzucić do salaterki pokrojone buraki, gruszke i ser. Podsypując kiełkami i polewając oliwą. Ale można inaczej. Jest to propozycja dla tych, którzy wolą jeść pięk... więcej

Verrines śledziowe

miodzcebulka

Ostatnio organizowaliśmy "poważną" imprezę. Miało być na bogato, wytwornie, baaardzo smacznie. Tak, by wszyscy poczuli się kulinarnie dopieszczeni. Przygotowanie 7 tylko przystawek (pominę dania główne) dla 16 osób okazało się być niezłym testem na i... więcej

Ravioli z dynią i ricottą

miodzcebulka

  Potrzeba matką wynalazków. Piszę to dużo na wyrost, ponieważ przepis nie jest moim pomysłem. Ale danie to ugotowałam z potrzeby szybkiej "utylizacji" dyni i zjedzenia czegoś jarskiego. Pomysł wypalił w 100%. Bałam się, że smak będzie mało ciek... więcej

Włoskie ciasto gruszkowe z imbirem

miodzcebulka

  Przepis znalazłam w książce " Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania ". Zmodyfikowałam go nieco na użytek naszej łakomej rodziny. To proste i bogate w kalorie i wyraziste smaki ciasto. Idealne do jesienno-zimowych herbatek. Najlepiej sma... więcej

Zupa czosnkowa rozgrzewająca

miodzcebulka

  To, co widać teraz przez okno stanowczo nie jest złotą polska jesienią, a raczej upiorna scenografia dreszczowca. Na szczęście mam swoją kochaną czosnkową. Nie raz uratowała mnie przed poważniejszym chorobskiem. I zawsze podnosi mnie na duchu.... więcej

Docieraki czyli szare kluski

miodzcebulka

Ziemniaki wciąż w ofensywie. To u nas normalne jesienią, że chce się pyz, placków ziemniaczanych i klusek śląskich mocniej niż kiedy indziej. Ale ilekroć nie spojrzę na ziemniaka, to niezmiennie najbardziej pragnę docieraków. Pysznych klusek polanych... więcej

Placuszki z cukinii i ziemniaków

miodzcebulka

  Mam fatalną słabość do placków ziemniaczanych. Fatalną, bo coraz częściej to danie mi nie służy, a miłość do złotych, chrupiących placuszków nie słabnie. Ponieważ uwielbiamy też cukinię i ostatnio jemy ją na mnogość sposobów, dodałam ją i do u... więcej

Czarne tagliatelle z sosem z krewetek i cukinii

miodzcebulka

  Odkąd kilka lat temu spróbowałam w jednych z włoskich restauracji, sosu z krewetek i cukinii, straciłam dla niego głowę. Radek twierdzi, że zareagowałam  na te smaki  'sypialnianie", jeśli wiecie, co mam na myśli ;) Krewetki są śwież... więcej

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym

miodzcebulka

Ozorki wieprzowe. Po pierwsze: wcale nie kojarzą mi się źle. Po drugie: żmudne obieranie ich ze skóry to mit. Po trzecie: od wieków były rarytasem na staropolskich stołach.  Według mnie to wystarczające powody, by przygotować to pyszne danie.&nb... więcej

Czekolada z PRL

miodzcebulka

  Podobno każdy idealizuje swoje dzieciństwo. Nawet dzieci żyjące w krajach ogarniętych wojną. Nasze lata szczenięce były beztroskie, wesołe i szalone. To nic, że toczyły się w latach szarych jak papier toaletowy, po który stało się godzinami w ... więcej

Kotleciki z prawdziwków

miodzcebulka

      Kochany las za płotem mojego rodzinnego domu juz wydał na świat swój coroczny grzybowy plon. Wystarczy normalny jak codzień spacer. Nie wrócisz z niego z pustymi rękami. Przepis na kotleciki z borowików jest znany i praktykowany ... więcej

Tarta gruszkowa z czekoladą

miodzcebulka

W ten weekend nie miałam wyboru. Nasza ukochana grusza tak sypnęła owocem, że oczywiste było, że ma byc ciasto gruszkowe. A że naprawdę nie mam ostatnio czasu, stanęło na szybkiej tarcie gruszkowej.   Składniki na kruche ciasto: 20 dag masła 30 ... więcej

Deser amaretti z wiśniami i jeżynami

miodzcebulka

Włoskie desery, jak pozostałe włoskie jedzenie mają niedoścignione w swym ideale smaki. Może to zasługa słońca, które świeci tam tam ludziom jakby szczodrzej... Zazwyczaj robię tiramusu, jednak jeśli mam ochotę na coś bardziej wyrafinowanego wybieram... więcej

Zupa wonton z sakiewkami wonton wieprzowymi

miodzcebulka

Chińskie jadło ma w sobie to samo "coś", co jedzenie włoskie. Jest nadzwyczajnie pyszne. Po prostu. W naszym domu znacznie rzadziej jedzone, ale zawsze witane z entuzjazmem. Parę tygodni temu miałam szczęście zjeść prawdziwych wontonow gotowanych w b... więcej

Tarta z fasolką szparagową, boczkiem i salami

miodzcebulka

    Lubię piec tarty. Dają mi poczucie wewnętrznego spokoju, przekonanie, że sprawy mają się dobrze. Że dom jest taki, jakim powinien być. Latem robię je rzadziej, ale bogactwo fasolki szparagowej, którą jedzą bez mrugnięcia okiem wszyscy w... więcej

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci