Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Docieraki czyli szare kluski

miodzcebulka

Ziemniaki wciąż w ofensywie. To u nas normalne jesienią, że chce się pyz, placków ziemniaczanych i klusek śląskich mocniej niż kiedy indziej. Ale ilekroć nie spojrzę na ziemniaka, to niezmiennie najbardziej pragnę docieraków. Pysznych klusek polanych... więcej

Placuszki z cukinii i ziemniaków

miodzcebulka

  Mam fatalną słabość do placków ziemniaczanych. Fatalną, bo coraz częściej to danie mi nie służy, a miłość do złotych, chrupiących placuszków nie słabnie. Ponieważ uwielbiamy też cukinię i ostatnio jemy ją na mnogość sposobów, dodałam ją i do u... więcej

Czarne tagliatelle z sosem z krewetek i cukinii

miodzcebulka

  Odkąd kilka lat temu spróbowałam w jednych z włoskich restauracji, sosu z krewetek i cukinii, straciłam dla niego głowę. Radek twierdzi, że zareagowałam  na te smaki  'sypialnianie", jeśli wiecie, co mam na myśli ;) Krewetki są śwież... więcej

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym

miodzcebulka

Ozorki wieprzowe. Po pierwsze: wcale nie kojarzą mi się źle. Po drugie: żmudne obieranie ich ze skóry to mit. Po trzecie: od wieków były rarytasem na staropolskich stołach.  Według mnie to wystarczające powody, by przygotować to pyszne danie.&nb... więcej

Czekolada z PRL

miodzcebulka

  Podobno każdy idealizuje swoje dzieciństwo. Nawet dzieci żyjące w krajach ogarniętych wojną. Nasze lata szczenięce były beztroskie, wesołe i szalone. To nic, że toczyły się w latach szarych jak papier toaletowy, po który stało się godzinami w ... więcej

Kotleciki z prawdziwków

miodzcebulka

      Kochany las za płotem mojego rodzinnego domu juz wydał na świat swój coroczny grzybowy plon. Wystarczy normalny jak codzień spacer. Nie wrócisz z niego z pustymi rękami. Przepis na kotleciki z borowików jest znany i praktykowany ... więcej

Tarta gruszkowa z czekoladą

miodzcebulka

W ten weekend nie miałam wyboru. Nasza ukochana grusza tak sypnęła owocem, że oczywiste było, że ma byc ciasto gruszkowe. A że naprawdę nie mam ostatnio czasu, stanęło na szybkiej tarcie gruszkowej.   Składniki na kruche ciasto: 20 dag masła 30 ... więcej

Deser amaretti z wiśniami i jeżynami

miodzcebulka

Włoskie desery, jak pozostałe włoskie jedzenie mają niedoścignione w swym ideale smaki. Może to zasługa słońca, które świeci tam tam ludziom jakby szczodrzej... Zazwyczaj robię tiramusu, jednak jeśli mam ochotę na coś bardziej wyrafinowanego wybieram... więcej

Zupa wonton z sakiewkami wonton wieprzowymi

miodzcebulka

Chińskie jadło ma w sobie to samo "coś", co jedzenie włoskie. Jest nadzwyczajnie pyszne. Po prostu. W naszym domu znacznie rzadziej jedzone, ale zawsze witane z entuzjazmem. Parę tygodni temu miałam szczęście zjeść prawdziwych wontonow gotowanych w b... więcej

Tarta z fasolką szparagową, boczkiem i salami

miodzcebulka

    Lubię piec tarty. Dają mi poczucie wewnętrznego spokoju, przekonanie, że sprawy mają się dobrze. Że dom jest taki, jakim powinien być. Latem robię je rzadziej, ale bogactwo fasolki szparagowej, którą jedzą bez mrugnięcia okiem wszyscy w... więcej

Roladki z cukinii z ziołowym serkiem

miodzcebulka

  Coś w tym jest, że lubimy bawić się w rolowanie jedzenia. Roladki z szynki, francuskiego ciasta. Rolki sushi. Kiedy już zaczyna wyczerpywac się repertuar dań z cukinii, nagle przypominają się nieśmiertelne i niezawodne roladki. Pięknie się pre... więcej

Owocowe trio

miodzcebulka

  Kolejny deser inspirowany komuną. Nie mam pojęcia skąd nasze mamy miały takie pomysły, bo raczej wątpię, żeby inspirowało je pokolenie naszych babć, które musiały odnajdować się w jeszcze w  ciekawszych , bo- w wojennych i ... więcej

Sałatka z buraków i porzeczki z miętą

miodzcebulka

      Buraki śmiało mogą konkurować z owocami. Pod względem słodyczy, smaku i koloru z niektórymi z nich wręcz wygrywają. Radek przeszedł się z koszykiem po naszej działce. Zebrał buraczki, a na dłużej zatrzymał się przy krzewach czerw... więcej

Cukinia faszerowana

miodzcebulka

      Cukinie obrodziły na naszej działce szaleńczo. Spod wielkich liści wyglądają żółte kabaczki i moje ukochane zielone cukinie. Na kolację  będą dziś w nadziane mięsnym farszem. To potrawka bardzo podobna do włoskiego ragout, j... więcej

Koktajl leśny

miodzcebulka

      Koktajle kocham za to, że kilkoma pysznymi haustami (bo inaczej się ich pić nie da- są tak pyszne), można zapewnić sobie mnóstwo zdrowia i smaku. Oszczędzają nam ceregieli z jedzeniem owoców :). Po prostu- łyk- i pół łubianki owo... więcej

Bób z boczkiem

miodzcebulka

      Lata temu jedliśmy w pierwszej prawdziwie włoskiej restauacji w Lublinie pyszną przystawkę- groszek zasmażany z boczkiem. To danie powtarzaliśmy samodzielnie wielokrotnie, zmieniają nieco jego składniki. Dziś bób pełni w nim hono... więcej

Biszkopt z jagodami i mascarpone

miodzcebulka

  W lesie, jak zawsze na koniec roku szkolnego pojawiły się pełne apetycznego fioletu jagodowe pola. Miałam to wielkie szczęście, że całe moje dzieciństwo mieszkałam w miejscu, gzie woda spotyka się z lasem. Smak jagód (i plamy na dziecięcych ub... więcej

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci