Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Mączne/jajeczne

Omlet z krewetkami (śniadanie maturzysty)

miodzcebulka

  Wczoraj był pyszny, nieco egzotyczny grill. Obok kiełbasek i gryczanej kaszanki ulokowaly się na nim krewetki.  Kilka szczęśliwie ocalało, żeby uświetnić omlet. Dzięki temu mieliśmy pyszne śniadanie. Śniadanie idealne dla naszeg... więcej

Rolada szpinakowa z łososiem

miodzcebulka

Każde święta dają okazję do kulinarnych popisow. Ta przystawka nie wymaga dyplomu Francuskiej Szkoły Gotowania, ale mi kojarzy się z elegancją i dobrymi manierami. Jest więc idealna na świąteczny stół. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka z wo... więcej

kotlety gryczane z sosem czosnkowo-twarogowym

miodzcebulka

    Uwielbiam kaszę gryczaną. To najciekawsza w smaku z kasz. Ma grzybowa nutkę. Pasuje do mięs, sosów grzybowych czy grillowanych warzyw. Dziś zrobiłam kotlety z kaszy gryczanej. Trzeba im jednak więcej  "kleju", bo kasza jest sypka. ... więcej

Kotlety ziemniaczane z sosem z kurek

miodzcebulka

Pewnie się powtarzam, ale zima kojarzy mi się z ziemniakami i wariacjami w ich temacie. Jakoś wyjątkowo chętnie przygotowuję pyzy, kopytka, docieraki. I błyskawicznie te dania z naszych garów znikają.  Tym razem Radek przejął inicjatywę i powali... więcej

Docieraki czyli szare kluski

miodzcebulka

Ziemniaki wciąż w ofensywie. To u nas normalne jesienią, że chce się pyz, placków ziemniaczanych i klusek śląskich mocniej niż kiedy indziej. Ale ilekroć nie spojrzę na ziemniaka, to niezmiennie najbardziej pragnę docieraków. Pysznych klusek polanych... więcej

Tarta z fasolką szparagową, boczkiem i salami

miodzcebulka

    Lubię piec tarty. Dają mi poczucie wewnętrznego spokoju, przekonanie, że sprawy mają się dobrze. Że dom jest taki, jakim powinien być. Latem robię je rzadziej, ale bogactwo fasolki szparagowej, którą jedzą bez mrugnięcia okiem wszyscy w... więcej

Tarta ze szparagami

miodzcebulka

      O szparagi jest coraz trudniej- czerwiec to zdecydowanie schyłek sezonu tych pysznych piękności. Radkowi, ze swoim instynktem łowcy-intendenta naszej kuchni udało się kupić wielki pęk zielonych szparagów. Powstała z nich sałatka ... więcej

Maślane pierogi z mięsem

miodzcebulka

  Pierogi. Dzisiaj z mięsem   Napisałem o farszu mięsnym przy okazji wpisu o pyzach z mięsem.   http://www.blox.pl/blog/editEntry/miodzcebulka/11470389   Proszę się nie oburzać, ale powtórzę podstawowe informacje. A pierogi są wyj... więcej

Jajecznica z rukolą

miodzcebulka

Jajecznica, to danie, które dzieci smażą zaraz po tym, jak po raz pierwszy raz powiedzą „mama” ;) Jego prostota aż zawstydza. Więc dziwnie opisywać jego przyrządzanie na blogu. Byłoby dziwnie, gdyby nie doskonały dodatek, dzięki któremu s... więcej

Spagetti napoli

miodzcebulka

  Dla miłośnika kuchni włoskiej to danie jest jak alfabet, którego uczy się z zaciekawieniem, niecierpliwością i świadomością, że dzięki niemu świat stanie się pełniejszy. Dla głodnego jest ono wybawieniem, ponieważ robi się je w chwilkę. Dla mn... więcej

Jajeczko zielononogie

miodzcebulka

Ja to mam szczęście. Uwielbiane przeze mnie sobotnio-niedzielne śniadanie, jakim jest obowiązkowo jajko na miękko, ostatnio upgradowało do królewskiego poziomu!  Wszystko dzięki jajkom zielononóżek, które są bardzo zdrowe i niezwykle smaczne. Na... więcej

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

miodzcebulka

  Bardzo lubię grzyby. Często wykorzystuję okazje, by je przemycić jako temat główny, lub chociaż jako element towarzyszący. Nasza rodzina co roku mrozi i suszy dużą ilość grzybów. Nigdy nam nie zabrakło grzybów do naszych potrzeb. Kotlety ziem... więcej

Naleśniki gryczane

miodzcebulka

Po raz pierwszy jedliśmy je w naleśnikarni. To dlatego do dziś serwuję je w takiej właśnie postaci- rozłożone na talerzu z dodatkami na podobieństwo pizzy. Żadne tam rulony, serwetki, składanki. Ma być prosto. A propos prostoty- dziś zrobiłam dwie we... więcej

Jaja z łososiem

miodzcebulka

  W  gorączce przedświątecznych przygotowań takie jajka to - moim zdaniem- wybawienie. Jajek w spiżarni zatrzęsienie. Łosoś wędzony jest w  każdym  sklepie za rogiem. Do tego drobina ulubionego sosu, konieczne na bazie majone... więcej

Sałatka z przepiórczych jajek i szparagów

miodzcebulka

Jajka w tych dniach panują na stole. Ta sałatka ma być lekka przygrywką do dalszego biesiadowania, dlatego jest lekka, zieloną bazę stanowią młode liście mleczu, a jajka podchodzą od przepiórki.   Składnik... więcej

Zakwas na żur

miodzcebulka

  Na świątecznym stole może zabraknąć baby, może nie być kaczki czy gęsiny. Ale bez wielkanocnego żuru święta  obyć  się nie mogą. Przez długie lata jadaliśmy żur z nie do końca oryginalnego źródła... nawet nie skończę, żeby nie obraża... więcej

Jajka panierowane w skorupkach

miodzcebulka

Ulubione jajczane danie naszej rodziny. Wygląda- moim skromnym zdaniem- dobrze. Smakuje- dużo, dużo lepiej. Czytałam, jak trudno kroi się takie gotowane jajka w skorupce... Nie spotkałam się z żadna trudnością, mimo mocno luznego stosunku do tej "cer... więcej

Sufleciki na ostro

miodzcebulka

Trochę inna wersja jaj. Nie koniecznie tylko na Wielkanocny stół. Proste, kolorowe, pyszne. Składniki: 4 jaja z wolnego wybiegu 2 łyżki mleka kilka szczypiorków kilka liści bazylii i natki pietruszki 5 dag sera twardego 2-3 suszone pomidory sól, pie... więcej

Pyzy z mięsem (kartacze)

miodzcebulka

  Obiady jemy w domu. To dla nas bardzo ważne, więc staramy się jeść wspólnie obiad nawet w dzień powszedni. Różnie z tym bywa, czasem robimy więcej i jest na dwa razy, czasem robimy coś wieczorem na dzień następny, czasem coś szybko się robi. P... więcej

Zapiekanka ziemniaczana

miodzcebulka

Jest to w pewnym stopniu danie, do którego można użyć składniki zalegające w lodówce. Nie znoszę marnować jedzenia. Zachowując rozsądek, niezużyte produkty nadają się do zapiekanek. Można tu użyć: wędliny, mięsa pieczone i gotowane, sery żółte, pleśn... więcej

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci