Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Mięso

Ozorki cielece w galarecie

miodzcebulka

  Kuchnia staropolska zawsze mnie necila. Jest wytrawna, bogata i swojska. Te ozorki sa bardzo delikatne. Rozpływają się w ustach.  Kolor galarety na pewno nie spełni standardu wszystkich smakoszy. Dla mnie nie stanowi jednak problemu, bo w... więcej

Wędlina dojrzewająca na zimno (Radka)

miodzcebulka

  Moje działania na polu produkcji wędlin wynikają z dwóch faktów. Po pierwsze jestem niereformowalnym mięsożercą. Czasem czuję już z tego powodu niejakie wyrzuty. Jemy dużo warzyw, ale z mięsa zrezygnować nie mogę. Jest coś jeszcze. Nie ufam pr... więcej

Wiejski kociołek- rozgrzewająca zupa z soczewicy

miodzcebulka

  Zupa idealna na zimowy obiad. Jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo zdrowa. Pełno w niej tradycyjnych smaków staropolskiej wsi. Jest wędzonka, jest soczewica, cebula i czosnek.  Lubią ją nasze dzieci. Cóż więcej chcieć, po powrocie do domku... więcej

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym

miodzcebulka

Ozorki wieprzowe. Po pierwsze: wcale nie kojarzą mi się źle. Po drugie: żmudne obieranie ich ze skóry to mit. Po trzecie: od wieków były rarytasem na staropolskich stołach.  Według mnie to wystarczające powody, by przygotować to pyszne danie.&nb... więcej

Szynka pieczona z warzywami

miodzcebulka

  Moje pieczenie mięsa jest naznaczone obawą, czy nie wyjdzie za suche, czy będzie smaczne. Nie czuję się pewny siebie. Trzeba próbować, by nabrać rutyny. Maj jest miesiącem, gdy warzywa są obowiązkowym punktem programu. Postanowiłem użyć kilku,... więcej

Polędwiczki wieprzowe w sosie czosnkowym

miodzcebulka

  Danie, które z dumą przyrządzałam 10 lat temu, jako wykwintny pomysł na obiad. Lata lecą, a polędwiczki wciąż są najdelikatniejszą częścią wieprzowiny, którą przyrządza się w 15 minut.   Składniki: 40 dag polędwiczek wieprzowych ½ ... więcej

Tymbaliki z policzków wieprzowych

miodzcebulka

  Zachwycamy się policzkami wieprzowymi tak bardzo, że jeszcze chwilę i powstanie z nich jakiś deser. To pyszne mięso od zawsze używane było w do salcesonów. Ci którzy mieli szczęście próbować swojskiego, porządnego salcesonu, wiedzą, o czym mow... więcej

Policzki wieprzowe duszone w winie

miodzcebulka

  Pierwszy raz jadłem policzki wieprzowe (świadomie) pół roku temu. Stało się to po obejrzeniu któregoś z programów kulinarnych w TV. Uważam, że jest to najsmaczniejsza część tuszy wieprzowej. Polecam. Przygotowanie jest proste, ale czas przygot... więcej

Pasztet z królika

miodzcebulka

  To szerokie zagadnienie. Jest wiele wersji. Jeśli idzie o proces gotowania, niektórzy wolą wypiekać go w piekarniku. Można użyć też wielu rodzajów mięs: zając, królik, dziczyzna, drób, cielęcina, wieprzowina (ta jest zawsze składnikiem). Długo... więcej

Pulpety do żurku z przepiórczym jajem

miodzcebulka

Żur-  wiadomo, niezbędny element Wielkanocy zawsze występował w naszym domu w duecie z białą kiełbasą oraz z w towarzystwie jajek na twardo.  Jednak kuchnia nie lubi monotonii, więc z prostej kiełbaski i jajka powstał pulpet kiełbasiany nad... więcej

Kotlety mielone

miodzcebulka

Wykonanie mielonych to nie jest zadanie dla szefa kuchni wykwintnej restauracji. Postanowiłem je jednak opisać z kilku powodów: na blogu nie chcę udawać kogoś kim nie jestem, raz na 3-4 tygodnie robię kotlety mielone, lubimy wszyscy, jest kilka wskaz... więcej

Pieczeń wołowa

miodzcebulka

Kilka razy rezygnowałem z przygotowania tego dania. Pieczeń wołowa będzie sucha i nie do zjedzenia – myślałem. Jest jednak sposób by się udała. Na poziomie „naukowym” chodzi o rozłożenie włókien kolagenowych w mięśniach. Na poziomie... więcej

Wołowina po burgundzku

miodzcebulka

Burgundia. Region we Francji centralnej. Słynie z musztardy Dijon (stolica regionu) i doskonałych win. Wołowina po burgundzku to danie eleganckie, pachnące, sycące i zdrowe. Jest też trochę czasochłonne. Z innej beczki – to danie jednogarnkow... więcej

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci