Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Kuchnie świata

Imberlach- żydowskie cukierki z marchewki

miodzcebulka

  Podróże niosą ze sobą mnóstwo przeżyć. Dla nas ekscytujące są również przygody kulinarne. Są one jednak w swoich 10 czy 14 dniach zawsze zbyt krótkie i   pozostawiają uczucie niedosytu, dla którego ratunkiem jest szukanie odległych s... więcej

Węgierska zupa gulaszowa

miodzcebulka

  Kilka lat temu mieliśmy okazję spróbować oryginalnego  gulaszu na Węgrzech. Zamówiliśmy go z podróżniczego poczucia obowiązku smakowania potraw zwiedzanego kraju. Zamawialiśmy bez przekonania,  bo ja osobiście nie jestem fanką gulasz... więcej

Ciasto oliwkowe wytrawne

miodzcebulka

Przekąski na imprezę? Ten przepis nie tylko nakarmi głodnych, ale na pewno zaspokoi wybredniejsze kubki smakowe.  To pieczywo przywodzi na myśl włoskie smaki. Jest delikatne w konsystencji i diabelnie smaczne. Może być dodatkiem do wędlin, zup, ... więcej

Ravioli z dynią i ricottą

miodzcebulka

  Potrzeba matką wynalazków. Piszę to dużo na wyrost, ponieważ przepis nie jest moim pomysłem. Ale danie to ugotowałam z potrzeby szybkiej "utylizacji" dyni i zjedzenia czegoś jarskiego. Pomysł wypalił w 100%. Bałam się, że smak będzie mało ciek... więcej

Czarne tagliatelle z sosem z krewetek i cukinii

miodzcebulka

  Odkąd kilka lat temu spróbowałam w jednych z włoskich restauracji, sosu z krewetek i cukinii, straciłam dla niego głowę. Radek twierdzi, że zareagowałam  na te smaki  'sypialnianie", jeśli wiecie, co mam na myśli ;) Krewetki są śwież... więcej

Zupa wonton z sakiewkami wonton wieprzowymi

miodzcebulka

Chińskie jadło ma w sobie to samo "coś", co jedzenie włoskie. Jest nadzwyczajnie pyszne. Po prostu. W naszym domu znacznie rzadziej jedzone, ale zawsze witane z entuzjazmem. Parę tygodni temu miałam szczęście zjeść prawdziwych wontonow gotowanych w b... więcej

Bób z boczkiem

miodzcebulka

      Lata temu jedliśmy w pierwszej prawdziwie włoskiej restauacji w Lublinie pyszną przystawkę- groszek zasmażany z boczkiem. To danie powtarzaliśmy samodzielnie wielokrotnie, zmieniają nieco jego składniki. Dziś bób pełni w nim hono... więcej

Mezze Penne Tricollore con prosciutto con panna.

miodzcebulka

Lubię Włochy i ich kuchnię. Truizm.... Kocham kuchnię śródziemia, to dla mnie miejsce, gdzie chciałbym żyć, funkcjonować, jeść i spocząć... Wydaje mi się jednak, że pomijamy na co dzień dużą część kuchni włoskiej. Chodzi mi o północne rejony, róznież... więcej

Risotto verde ze szpinakiem i groszkiem

miodzcebulka

Kiedyś czytałam, jak skomplikowane jest przygotowanie risotto. Zrobiłam je i pozostaję do dziś w zadziwieniu, co autor tej opinii miał na myśli. Risotto jest prostym daniem, które przyrządza się z łatwością, mając opanowanych tylko kilka żelaznych za... więcej

Musaka

miodzcebulka

Musakę jedliśmy kilkakrotnie w Grecji. Co miejsce- to trochę inna jej wersja. Na Thassos zdziwiły nas dominujące w niej ziemniaki, zaś na Krecie miała dość płynną konsystencję- sosu było aż nadto. Na Rodos chyba mieliśmy zwyczajnie pecha do kucharza.... więcej

Spaghetti cukiniowe

miodzcebulka

(TYTUŁEM WSTĘPU- zdjęcie tej pysznej pasty jest -co widać- okropne... Nie sugerujcie się nim, to danie jest po porstu wyśmienite :) ) Włosi to w naszych oczach  kulinarni geniusze. Bo trzeba być prawdziwym geniuszem, żeby z prostych składni... więcej

Kurczak po chińsku

miodzcebulka

  Nie byłem w Chinach, szczerze mówiąc to w prawdziwej chińskiej restauracji też byłem kilka razy. Jest to więc moja wizja tego dania. Przepis zmienia się też w zależności od tego co mam w lodówce. Zmienia się skład warzyw. W składnikach wymieni... więcej

Sushi

miodzcebulka

Sushi powstało w Chinach, skąd dotarło do Japonii- uważanej za jego ojczyznę- i rozlało się smakowitą falą po całym świecie. To wyjątkowe danie ujmuje nas nie tylko swoimi smakami- próżno takich szukać w europejskiej kuchni- ale jego niezwykłą urodą.... więcej

Pizza

miodzcebulka

    Niekwestionowana królowa włoskiej kuchni, miłościwie panująca na stołach nie tylko apenińskiej kuchni. Podobno najwięcej zjada się jej w Norwegii. Czyżby tęsknota ludzi zimnych ziem za śródziemnomorskim słońcem? Zaś obowiązkowym miejsce... więcej

Gnocchi z sosem alpejskim

miodzcebulka

Jest to jedno z najbardziej ulubionych dań kuchni włoskiej. Na prawdę pochodzi z pogranicza Włoch, Niemiec i Austrii, ale włoskie są gnocchi. Składniki: gnocchi – około kilograma masło klarowane - łyżka szynka parmeńska (lub podobna) – o... więcej

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci