Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Warzywa

Okra czyli ketmia duszona w pomidorach

miodzcebulka

  Smak ketmii poznaliśmy kilka lat temu w Grecji. Podana była w formie octowych pikli i nie powaliła nas na kolana.  Tym razem daliśmy jej znów szansę. Patrzyła na nas zachęcająco ze straganu na Hacaramel Suk i poczuliśmy, że z tego romansu... więcej

Pasztet z cukinii

miodzcebulka

  Natura tak to pięknie poukładala, że latem mocniej łakniemy warzyw. Może dlatego tradycyjny pasztet z królika zupełnie naturalnie zastępują pasztety warzywne. Cukinia jest w naszej kuchni, tuż za pomidorami, na absolutnym warzywowym podium. W ... więcej

Krem marchewkowy z mlekiem kokosowym

miodzcebulka

    Na dzisiejszy obiad trafił melanż polskiego tradycyjnego warzywa okopowego z odrobiną egzotyki. Pyszne młode marchewki doskonale skomponowały się z mlekiem kokosowym i nutą curry, której moc każdy może dobrać do swojego gustu. Zupa jest... więcej

Sałatka z młodych ziemniaków

miodzcebulka

  W naszym zieleniaku są tak pyszne młode kartofelki, że w tym sezonie nie możemy się nimi nacieszyć. Zdarzyło się, że nagotowalam ich tyle, że najadlby się nimi pewnie pułk wojska. Żeby nie zmarnować tego cuda skomponowalam na kolacje prostą sa... więcej

Deep paprykowy

miodzcebulka

  Wieki temu, kiedy chipsy częściej się pojawiały w naszym domu, usilnie szukałam czegoś, co odczaruje demoniczny ich wizerunek. Skoro już się czymś podtruwać, to przynajmniej w zdrowym towarzystwie. Znalazłam przepis na deep, dzięki którem... więcej

szparagi ze smażonym boczkiem

miodzcebulka

Szparagi są w tym roku bezlitośnie drogie, więc należy im się szczególny szacunek ;) Kiedy je obierałam przyszło mi na myśl wspomnienie z doskonałej włoskiej kolacji, na której zachwyciła mnie przystawka z podsmażonego  groszku i boczku. Postano... więcej

Zupa pokrzywowa prowansalska

miodzcebulka

  I znowu maj!! Najcudowniejszy miesiąc w roku. Rozpoczyna sezon "prawdziwych" warzyw. Takich z grzadki, nie z supermarketu. Teraz, gdy maj ledwie się wyklul, oferuje nam cudne pokrzywy. Pospolity chwast, który jeśli się go odpowiednio potraktuj... więcej

Verines z wędzonym łososiem i rzepą

miodzcebulka

Łosoś wędzony jest wyknintny, ale dość monotonny w smaku. Najlepiej współgra z lekko ostrymi dodatkami, które pięknie podbijają jego walory. Ja uwielbiam go w towarzystwie rzepy.  Ta przystawka jest dziecinnie prosta i pyszna. Idealna na imprezę... więcej

Zupa czosnkowa rozgrzewająca

miodzcebulka

  To, co widać teraz przez okno stanowczo nie jest złotą polska jesienią, a raczej upiorna scenografia dreszczowca. Na szczęście mam swoją kochaną czosnkową. Nie raz uratowała mnie przed poważniejszym chorobskiem. I zawsze podnosi mnie na duchu.... więcej

Placuszki z cukinii i ziemniaków

miodzcebulka

  Mam fatalną słabość do placków ziemniaczanych. Fatalną, bo coraz częściej to danie mi nie służy, a miłość do złotych, chrupiących placuszków nie słabnie. Ponieważ uwielbiamy też cukinię i ostatnio jemy ją na mnogość sposobów, dodałam ją i do u... więcej

Kotleciki z prawdziwków

miodzcebulka

      Kochany las za płotem mojego rodzinnego domu juz wydał na świat swój coroczny grzybowy plon. Wystarczy normalny jak codzień spacer. Nie wrócisz z niego z pustymi rękami. Przepis na kotleciki z borowików jest znany i praktykowany ... więcej

Roladki z cukinii z ziołowym serkiem

miodzcebulka

  Coś w tym jest, że lubimy bawić się w rolowanie jedzenia. Roladki z szynki, francuskiego ciasta. Rolki sushi. Kiedy już zaczyna wyczerpywac się repertuar dań z cukinii, nagle przypominają się nieśmiertelne i niezawodne roladki. Pięknie się pre... więcej

Sałatka z buraków i porzeczki z miętą

miodzcebulka

      Buraki śmiało mogą konkurować z owocami. Pod względem słodyczy, smaku i koloru z niektórymi z nich wręcz wygrywają. Radek przeszedł się z koszykiem po naszej działce. Zebrał buraczki, a na dłużej zatrzymał się przy krzewach czerw... więcej

Cukinia faszerowana

miodzcebulka

      Cukinie obrodziły na naszej działce szaleńczo. Spod wielkich liści wyglądają żółte kabaczki i moje ukochane zielone cukinie. Na kolację  będą dziś w nadziane mięsnym farszem. To potrawka bardzo podobna do włoskiego ragout, j... więcej

Tagliatelle z cukinii z kurczakiem

miodzcebulka

    3/4 naszej rodziny to zatwardziali „makaroniarze”. Okazało się jednak, że zastąpienie mącznego tagliatelle, tym zrobionym z cukinii zdało egzamin. Danie jest pyszne. A co dla mnie najważniejsze, przemyciłam w ten sposób dzie... więcej

Kwiaty cukinii z nadzieniem z ricotty w tempurze

miodzcebulka

    Kwiaty cukinii- jeść je, to jak dotknąć motyla, skosztować chmury, napoić się poranną rosą. Są delikatne i piękne. Połączenie tego cudu natury z włoskimi smakami jest idealną kompozycją  smaków. A zamknięcie całości w tempurze... p... więcej

Polska zupa warzywna z włoskimi pulpecikami

miodzcebulka

  Unia polsko-włoska na głębokim talerzu. Jako narody jesteśmy sobie bliscy od wieków. Kochamy ten kraj i jego kulturę, również kulinarną. O przyjaźni jest nawet w naszym narodowym szlagierze- Mazurku Dąbrowskiego (proszę brać to na lekko i nie ... więcej

Sałatka z serem brie, truskawkami i miętą

miodzcebulka

  Taka sałatka jest jak zabawa w gotowanie małej dziewczynki. Tu zebrała z grządki kilka truskawek, tam uszczknęła liście mięty. Kolorowa, łatwa do przygotowania i szybka. Wspaniale uzupełnia piknikowy czy grillowy stół.   Składniki: 10 tru... więcej

Pesto z rukoli

miodzcebulka

    Genueńczycy zabierali pesto na morskie wyprawy, by przeciwdziałać chorobom podczas długich miesięcy bez dostępu do świeżych warzyw. Jednak mnie- miłośniczkę dobrego jedzenia- nie to akurat najbardziej do pesto przekonuje. Pesto jest pys... więcej

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci