Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Mazurek cytrynowy z lemon curd

miodzcebulka

 IMG_20180331_111340

Mazurek idealny, by przełamać wszechobecną słodkośc, jednocześnie dotrzymujac kroku tradycji. 

Mazurek ma kruchy spód i wypełniony jest lemon curd. Owszem, jest auten cytrynowy, ale mimo wszystko delikatny w smaku. 

Wspaniale równoważy słodycz mazurka kajmakowegp, którego na naszym wielkanocnym stole nigdy nie brakuje.

 

Składniki na ciasto kruche:

15 dag mąki pszennej

10 dag masła

1/4 szkl. cukru pudru

2 małe żółtka jaj z wolnego wybiegu

 

Ze składników na ciasto zagnieć kulę i schładzaj przez 15 minut w lodówce.

Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 4-5 mm. Brzegi zostaw nieco grubsze, tak by nałożenie nie wydostalo się na zewnątrz.

Spód ponakłuwaj widelcem.

Ciasto piecz na blasze pokrytej pergaminem przez ok. 10-15 minut w 180 stopniach. Ma być złociste

 

Składniki na lemon curd:

  • 1 duże jajko z wolnego wybiegu
  • 1 żółtko
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 40 g masła
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny

Cytrynę (najlepiej niewoskowana) wyszoruj szczoteczką, wyparz i otrztjyj skórkę. Sok wyciśnij do oddzielnego naczynia.

W niedużym garnuszku roztrzep jajko, żółtko i cukier. Postaw na kuchence, podgrzew na małej mocy palnika, cały czas mieszając.

Po około minucie, kiedy masa się ogrzeje, dodaj masło i sok z cytryny. Mieszaj, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Jeśli w kremie pojawią się grudki - przetrzyj przez sitko.

Na ostudzony kruchy spód nałóż również przestudzoną masę. Mazurek dekoruj cytryną i migdałami.

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci