Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Drożdżowa baba wielkanocna

miodzcebulka

 

IMG_20180311_103534

 

 Baba drożdżowa na Wielkanoc być musi!

Góruje swoją statecznością nad delikatnymi i bardziej finezyjnymi  mazurkami. Jest jak kwoka dla swych kurcząt. Stół pełen pysznych wędzonek i jaj pod przeróżnymi postaciami byłby nijaki bez tej tradycyjnej słodyczy. Szczerze mówiąc nie jest to moje ulubione wielkanocne ciasto, ale jest tak pięknym symbolem tych świat, że nie umiem pozbawić się przyjemności jej upieczenia.
 
Składniki:

5 dag świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
200 ml lekko ciepłego mleka
100g masła
50 dag mąki
1 cukier waniliowy
1 kieliszek rumu
skórka otarta z cytryny
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

rodzynki
szczypta soli
Lukier:

25  dkg cukru pudru
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
skórka otarta z dobrze umytej i sparzonej cytryny

skórka kandyzowana z pomarańczy do ozdoby



Wykonanie ciasta:
Cukier i żółtka utrzyj na kogel-mogel.
Masło rozpuścić w ciepłym mleku.
Drożdże włóż do dużej miski i zalej je mlekiem z masłem.
Dodaj wszystkie składniki i nie mieszając przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny.
Wyrób gładkie ciasto i odstaw pod przykrycie na 30 min. Ciasto ponownie, ale dość konkretnie urośnie.
Przełóż do wysmarowanej masłem formy i odstaw na 20-30 minut.
Piecz w temperaturze 170 st. C przez ok. 40-45 min.


Wykonanie lukru:
Do przetartego przez sitko cukru pudru dodawaj stopniowo sok z cytryny i ucieraj.  Lukier powinien  być dość gęsty, aby nie spłynął,  jednak na tyle płynny, by bez problemów rozprowadził się po cieście. Jeśli lukier jest zbyt rzadki dodaj więcej cukru pudru. Jeśli jest zbyt gęsty, wystarczy dodać soku z cytryny.
Po przestudzeniu baby polukrój ją i ozdób skórką z pomarańczy.

 

 

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci