Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Czekoladowy fondant - deser lawa

miodzcebulka

IMG_20180204_180602

 Lubię fondanty. Nie stresują mnie tak jak przygotowanie sufletu, a efekt jest cudowny, bo dostaję pyszne, cieple czekoladowe ciasto z płynnym wnętrzem. Jest bardzo proste w przygotowaniu i można je podać zarówno ze zdrowymi sezonowymi owocami, jak i skontrastowane w wersji z lodami. Jedna uwaga- niech Cię nie kusi, żeby przytrzymać je w piekarniku "bo będą zbyt surowe". Nie! Mają być w środku nieupieczone. 

Pycha!
 
składniki:
4 PORCJE
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła + odrobina do posmarowania foremek
2 jajka z wolnego wybiegu
4 łyżki cukru
mała szczypta soli
1 łyżka mąki
 
 Foremki wysmaruj masłem i na dno połóż krążek z pergaminu. Boki również wyklej paskiem papieru. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej. Wymieszaj na gładką masę. Jajka miksuj  z cukrem i sola. Dodaj mąkę i wymieszaj rózgą lub krótko zmiksuj. Następnie dodaj roztopioną masę czekoladową i wymieszaj rózgą lub mikserem na małych obrotach na jednolitą masę. Masę przelej   do przygotowanych foremek i wstaw do piekarnika na 8 -minut. Podawaj z owocami, lodami lub posypane cukrem pudrem.
 

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci