Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Ciasto czekoladowe z fasoli. Bezglutenowe.

miodzcebulka

IMG_20180217_160820

 

Nie lubię odmawiać sobie przyjemności. Chyba życie jest na to za krótkie. Na szczęście świat jest tak cudownie zaprojektowany, że można być łasuchem, jednocześnie nie niszcząc swojego ciała.
Kiedy trafiłam na ten przepis, wcale nie pociekła mi przysłowiowa ślinka. Fasola jako główny składnik?  A na dodatek - gdzie pyszne masełko, bez którego w zasadzie nie ma pysznego ciasta? Gdzie cukier? Jednak postanowiłam z przekory spróbować. Ciasto jest smaczne. Wcale nie kojarzy się ze smakiem meksykańskiej kuchni i smak fasoli jest niewyczuwalny. Jest czekoladowe. Ma w sobie tyle ile trzeba słodyczy. A na dokładkę jest dziecinnie proste.
 
Składniki:
1 puszka fasoli czerwonej (240g po odsączeniu) 
1 duży mocno dojrzały banan
2 jajka z wolnego wybiegu
2 łyżki kakao
15 namoczonych przez 2-3 godziny, odcedzonych na sitku daktyli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Polewa:
1,5 łyżki oleju kokosowego
1,5 łyżki wody
1 łyżka kakao
2 łyżki miodu
 
Fasolę opłucz na sitku, a następnie wszystkie składniki zblenduj  na gładką masę .
Masę przełóż do małej keksówki wyłożonej pergaminem i piecz w temperaturze 180°C przez ok. 55 minut w zależności od piekarnika (do suchego patyczka).
W tym czasie przygotuj polewę. Do rondelka włóż wszystkie składniki i podgrzewaj co jakiś czas mieszając do ich roztopienia się.
Po przestygnięciu ciasta polej ją polewą i .. już!
 

 

 

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci