Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Boczek z zielonym groszkiem

miodzcebulka

 IMG_20180208_195318_edit

 

Tłusty czwartek.
Pączki są  wszechobecne.  Królują tak niepodzielnie ... , że z przekory, oraz z naszej wielkiej miłości do wieprzowinki, przygotowaliśmy na Tłusty Czwartek 2018 najpyszniejszą i najprostszą włoską przystawkę ever. 
Czyli smażony boczuś z zielonym groszkiem, który serwował nam wieki temu Włoch z nieistniejącej już niestety ristorante Da Pepino.
Więc porzućcie faworki i pączki i do dzieła!- oto przepyszna i inna wersja tłuszczyku w nowej odsłonie:) Taki inny, wytrawniejszy tłusty czwartek.
 
Składniki:
20 dag dobrej jakości boczku
20 dag groszku konserwowego
sól, jeśli boczek nie był solony
 
Boczuś pokrój w podłużne kawałki (około 1x2cm). Wrzuć na lekko rozgrzaną patelnię i smaż wolno do wytapiania tłuszczu. Kiedy boczek zaczyna przeistaczać się w skwarki dodaj odsączony na sitku groszek konserwowy. Wymieszaj i smaż około 2 minut.
Gotowe. Przystawkę podawaj z ciabattą lub ulubionym pieczywem.
 

 

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci