Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Racuchy

miodzcebulka
IMG_20180122_193439
 

Z tęsknoty  za babcią szukałam smaków mojego dzieciństwa

Jej kuchnia  byłą taka  czuła i prosta. Nie ma teraz takich dań...

Miałam szczęście, bo wpadłam na oryginalny, staruchny przepis na racuchy. Drożdżowe, puchate racuchy.

Wypróbowałam go i teraz bardzo się cieszę, że mam tą recepturę w swojej kolekcji.

Jedzcie. Są wspaniałe niczym beztroskie dzieciństwo z babcią.

 

Składniki

200 ml mleka

olej do smażenia

szczypta soli

1 łyżeczka masła

1 żółtko jajka z wolnego wybiegu

25 g drożdży

250 g mąki pszennej

 

 W ciepłym mleku rozpuść świeże drożdże. Do miski dodaj mąkę i w dołek po środku wlej drożdże z mlekiem, dodaj żółtko, masło i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto pozostaw na 20 minut w cieplym miejscu pod bawełnianą ściereczką. W tym czasie podwoi ono swoją objętość. Na patelni rozgrzej olej. Drewnianą łyżką maczana w kubeczku z wodą wykładaj porcje ciasta na patelnię. Racuchy smaż z każdej strony 3-4  na mocno zloty kolor. Posyp cukrem pudrem lub podawaj z pysznym dżemem.

 

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci