Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Ciasto mandarynkowe z granatami

miodzcebulka
IMG_20171225_125605
Święta wywołują we mnie niepohamowaną radość.
Cieszę się nimi jak dziecko i prócz niecierpliwego oczekiwania pomieszanego z myślą "chwilo trwaj" gorączkowo szukam pomysłów na dania pyszne, nowe, które zachwycają smakiem kochanych gości. Szukając takiego deserowego "przeboju" na świąteczny stół natknęłam się na program z udziałem światowej sławy cukiernika- Erica Lanlarda. Zrobił ciasto, które zachwyciło mnie od pierwszego wejrzenia. Jest na wskroś świąteczne. Do lego leciutkie i piękne. Składniki 350g klementynek 2 laski cynamonu 6 dużych jaj z wolnego wybiegu 225 g cukru muscovado 50 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zmielonych migdałów Składniki na syrop: Sok z 2 granatów 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego 1 laska wanilii Do dekoracji: 4 łyżki gładkiego dżemu morelowego Nasiona z 1 granatu
Wyszorowane mandarynki oraz cynamon włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą, a następnie doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 1 i 1/2 godziny. Następnie owoce odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Usuń cynamon, pokrój owoce na pół i wyrzuć pestki. Mandarynki razem ze skórkami rozdrobnij blenderem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż pergaminem. Na garnku z gotującą się wodą ustaw miskę i ubijaj w niej jajka z cukrem aż do uzyskania kremowego koloru. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski. Następnie dodaj migdały i puree z klementynek oraz jaja. Delikatnie mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Przełóż do tortownicy i piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, a następnie obniż temperaturę do 160 °C i piecz przez kolejne 30 minut lub do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia, po czym wyłóż ciasto na paterę. Wykonanie syropu: Granaty przetnij na pół i obstukując je dużą łyżką wydobądź nasiona. Niech wypadają na sitko, dzięki czemu w naturalny sposób uzyskasz ich sok. Sok z granatów wymieszaj z cukrem w rondlu i zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Dodaj olejek pomarańczowy i nasiona wanilii. Następnie ciasto porządnie nasącz syropem. Dżem morelowy podgrzej z 1 łyżką wody w rondelku do uzyskania gładkości, a następnie posmaruj nim ciasto. Dzięki temu ciasto będzie mieć piękną glazurę i nie będzie wysychać. Na koniec udekoruj ciasto obrączka z nasion granatu i przyprósz niczym śniegiem cukrem pudrem.
 
 

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci