Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Pasztet z cukinii

miodzcebulka

 
IMG_20170813_091037

Natura tak to pięknie poukładala, że latem mocniej łakniemy warzyw. Może dlatego tradycyjny pasztet z królika zupełnie naturalnie zastępują pasztety warzywne. Cukinia jest w naszej kuchni, tuż za pomidorami, na absolutnym warzywowym podium. W postaci pasztetu prezentuje się wspaniale.
Pasztet z cukinii jemy jako samodzielne danie, ale też jako dodatek do wędlin. Tak czy inaczej, smakuje wspaniale.
 
Składniki:
3 szklanki utartej nanie grubo cukinii
2 jajka z wolnego wybiegu
2 stare marchewki
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
4 łyżki bułki tartej
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka curry
1 płaska łyżeczka soli
 
Startą cukinię pozostaw na godzinę na sitku, po czy dosc mocno wyciśnij. Jeśli nie przyłożysz się do tego odpowiednio, masa na pasztet będzie bardzo wodnista, a sam pasztet mało zwięzły. Na połowie oleju zeszkil posiekaną cebulę, pod koniec dodaj posiekany czosnek.  Do odcisnietej cukini kolejno dodaj przestudzoną cebulkę, startą marchew, rozklocone jaja, 2 łyżki bułki tartej, przyprawy i połowę oleju. Podlozna foremkę posmaruj olejem i posyp tartą bułką. Następnie przełóż masę i puecz przez 1 godzinę w 180 stopniach.
Doskonałym dodatkiem do pasztetu jest sos jogurtowo- miętowy lub jogurtowo-czosnkowy.

 

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci