Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Pasztet z cukinii

miodzcebulka

 
IMG_20170813_091037

Natura tak to pięknie poukładala, że latem mocniej łakniemy warzyw. Może dlatego tradycyjny pasztet z królika zupełnie naturalnie zastępują pasztety warzywne. Cukinia jest w naszej kuchni, tuż za pomidorami, na absolutnym warzywowym podium. W postaci pasztetu prezentuje się wspaniale.

Pasztet z cukinii jemy jako samodzielne danie, ale też jako dodatek do wędlin. Tak czy inaczej, smakuje wspaniale.

 

Składniki:

3 szklanki utartej nanie grubo cukinii

2 jajka z wolnego wybiegu

2 stare marchewki

1 duża cebula

5 ząbków czosnku

4 łyżki bułki tartej

1/2 szklanki oleju

1 łyżeczka curry

1 płaska łyżeczka soli

 

Startą cukinię pozostaw na godzinę na sitku, po czy dosc mocno wyciśnij. Jeśli nie przyłożysz się do tego odpowiednio, masa na pasztet będzie bardzo wodnista, a sam pasztet mało zwięzły. Na połowie oleju zeszkil posiekaną cebulę, pod koniec dodaj posiekany czosnek.  Do odcisnietej cukini kolejno dodaj przestudzoną cebulkę, startą marchew, rozklocone jaja, 2 łyżki bułki tartej, przyprawy i połowę oleju. Podlozna foremkę posmaruj olejem i posyp tartą bułką. Następnie przełóż masę i puecz przez 1 godzinę w 180 stopniach.

Doskonałym dodatkiem do pasztetu jest sos jogurtowo- miętowy lub jogurtowo-czosnkowy.

 

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci