Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Kotlety z bobu

miodzcebulka

IMG_20170705_194458

Uwielbiam książki kucharskie. Wydano ich pewnie z milion i nie wszystkie koniecznie zasługują na to, by postawić je na swojej półce w kuchni, ale "Kuchnia Polska potrawy regionalne" Hanny Szymanderskiej to rewelacja, która przybliża zwyczaje kulinarne sięgające 500 lat wstecz.

Jest tu mnóstwo przepisów, które absolutnie muszę wypróbować. Zaczęłam od swojego regionu- kuchnia Podlasia i Lubelszczyzny, oraz od warzywnego hitu ostatnich dni- świeżo łuskanego bobu.

Kotleciki są niesamowite- bób wyczuwalny, ale poskromiony przez lubczyk i podbity przez wykwintne orzechy włoskie. 

Smakowały wszystkim, małym i dużym.

 

składniki:

700 g ziaren bobu

3 łyżki posiekanego lubczyku

1/2 szklanki drobniutko posiekanych orzechów włoskich

2 jaja z wolnego wybiegu

4 łyżki bułki tartej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

sól i pieprz

olej do smażenia

Bób ugotuj w osolonym wrzątku (około 20 min). Obierz jeszcze ciepły i rozdrobnij widelcem. Dodaj mąkę ziemniaczaną, orzechy i lubczyk. Następnie jajka i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Zmocz ręce i formuj małe kotleciki. Smaż na złoto i podawaj z pieczywem lub ryżem.

 

 

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [lena] *.dynamic.mm.pl

    muszę spróbować:)

  • miodzcebulka

    Gorąco polecam. Kotleciki są zaskakujące w smaku. Zaskakująco "inne" od bobowych dań i jednocześnie bardzo smaczne. Wiedzieli nasi przodkowie, co dobre.

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci