Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Deep paprykowy

miodzcebulka

 IMG_20170502_193945

Wieki temu, kiedy chipsy częściej się pojawiały w naszym domu, usilnie szukałam czegoś, co odczaruje demoniczny ich wizerunek. Skoro już się czymś podtruwać, to przynajmniej w zdrowym towarzystwie.

Znalazłam przepis na deep, dzięki któremu symbol śmieciowego jedzenia, jakim z pewnością są chipsy, stał się bardziej akceptowalny. 

Ten deep był i jest hitem niezobowiazujcych imprez, grillów, ect. 

Jest pełen zdrowych warzyw.

A smak przerasta przypuszczenia. Paprykowy deep jest po prostu doskonały.

 

Składniki:

2 średnie pomidory

2 małe papryki

1 mała cebula

1 ogórek kiszony

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

Sól i pieprz

 

Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmin skórki. Posiekaj bardzo drobniutko w kostkę. Posiekaj również paprykę, ogórek i cebulę. Kosteczka powinna mieć ok.3 mm. Krojenie papryki w taką odrobinę nie jest może najprzyjemniejsze, ale żeby deep był naprawdę dobry, składniki muszą przegryzć się wzajemnie swoimi smakami, wiec ten wysiłek naprawdę się opłaci.

Pokrojone warzywa połóż na sitku o opzostaw na pół godziny. Nadmiar soku zepsuł by efekt. Sam sok jest doskonały w smaku. Nie wylewaj go! -wypij. Posiekaj czosnek i dodaj do warzyw. Dodaj przypawy, jogurt i majonez. Wymieszaj. Derp idealnie pasuje nie tylko do chipsów czy krakersów. Można go podawać do grillowanych mięs lub warzyw.

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci