Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Truskawki na mascarponowej straciatelli (ciasto biszkoptowe)

miodzcebulka
 IMG_20170524_082751
Imieniny to okazja do nakarmienia znajomych w pracy czymś naprawdę smacznym. Nie łatwa to sztuka, kiedy w pokoju współpracujemy sobie ramię w ramię cztery najprawdziwsze Matki Polki Gotujące.
Jeszcze gorzej, bo każda z nas niemal co tydzień znosi do pracy kawał ciacha "z niedzieli".
Nie miałam w tym roku ani specjalnej weny, ani za dużo czasu. 
Sprawdziło się niesmietelne trio-gwarant dobrych deserów: truskawki, czekolada, puszysty biszkopt.
 
Składniki na biszkopt:
5 jaj z wolnego wybiegu
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
 
Składniki masy:
500 ml śmietanki kremówki
250 g mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru pudru
500 g truskawkawek
2 galaretki truskawkowe
 
Ta ilość produktów przeznaczona jest na tortownicę o średnicy 25 cm lub podłużną formę 35 cm. 
Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Następnie pojedynczo dodawaj żółtka.
Kolejno- wmieszaj po 1  łyżce mąki za pomocą szpatułki.  Piecz ok. 35-40 min. w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka.
Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i nie wyjmując z tortownicy rzuć na blat z wysokości 30-40 cm. Studź biszkopt w tortownicy.
Truskawki umyj i obierz szypułki.
Galaretki rozpuść w 400 ml wrzatku i, odstaw do niemal zastygnięcia.
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij z cukrem. Dodaj po łyżeczce mascarpone i mieszaj miksere na najsilniejszych obrotach. Wnieszaj łyżką startą na drobnych oczkach czekoladę.
Dobrze jest nasączyć biszkopt lekko oslodzona zielona herbatą.
Na biszkopt wyłóż masę. Następnie lekko powciskaj truskawki i łyżką nakładaj małe porcje niemal stężalej galaretki. 
Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Nie tylko wygląda rewelacyjne, ale i smakuje nieziemsko!!!

  • gin86

    Oj tak, takie połączenie smaków to pewny hit :)

  • Gość: [Kamila] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Bardzo fajny przepis, smakowało zarówno tym mniejszym jak i większym, także serdecznie polecam. Faktycznie niezawodne trio :)
    Zapraszam również do siebie: aptekapanaboga.blogspot.com/

    Pozdrawiam,
    Kamila

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci