Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Ciasteczka z masła orzechowego

miodzcebulka

 IMG_20170622_064157

Chorowanie w środku lata, to kuriozum i coś super irytującego jednocześnie.

Słońce w zenicie swoich możliwości daje przyjemny letni upał. Ptaki śpiewaj i pachnie akacją i maciejką.

W samym środku tego raju przyplątał się naszej Małgosi fatalna choroba. Trzeba siedzieć w domu i podziwiać lato z niewłaściwej strony szyby. Męczą się dzieci i... nie mniej ich rodzice.

Zastanawiałam się jak osłodzić tą gorzką sytuację i jak urozmaicić czas Margolci.


Ponieważ w naszym domu naturalną rozrywką jest gotowanie wpadliśmy na pomysł na upichcenie czegoś, co wszystkim poprawi humory.

Ciasteczka to takie panaceum na wszelkie kryzysowe sytuacje.

Dość warzywek popijanych wywarami z czarnego bzu, koniec ze zdrowymi owocowymi koktailami (oczywiście -chwilowy koniec).

Robimy ciasteczka z masłem orzechowym!

Idealne na zły humor spowodowany chorobą i siedzenie w domowym areszcie. 

(Przepis pochodzi z książki Agnieszki Górskiej "Dzieci gotują".

 

Składniki:

1/2 szklanki masła orzechowego

1/2 szklanki cukru

10 dag masła extra

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki jogurtu naturalnego 

1/2 łyżeczki sody

1 łyżka cukru waniliowego

 

Zagnieć w misce wszystkie składniki z wyjątkiem mąki. Następnie stopniowo dodawaj mąkę. Zagniataj na gładką masę. Odrywaj kawałki wielkości orzecha, splaszcz na placuszek w dłoniach. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i widelcem odcisnij kratki. 

Piecz w temperaturze 180 stopni przez 12 minut.

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci