Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Zupa pokrzywowa prowansalska

miodzcebulka
IMG_20170504_143525
 
I znowu maj!!
Najcudowniejszy miesiąc w roku.
Rozpoczyna sezon "prawdziwych" warzyw. Takich z grzadki, nie z supermarketu.
Teraz, gdy maj ledwie się wyklul, oferuje nam cudne pokrzywy. Pospolity chwast, który jeśli się go odpowiednio potraktuje da nam niezapomniane kulinarne przeżycia.
Ta zupa pokrzywowa śmiało może zawojowac nawet ambitniejsze spotkania przy stole.
 
Składniki:
20 dag szczytowych liści pokrzywy
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 l bulionu warzywnego
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
10 dag sera brie w kostkę
2 łyżki śmietany 30%

 

Liście pokrzywy dokładnie umyj, przełóż na sitko i przelej wrzątkiem. Odsącz. W rondlu rozgrzej masło i dodaj posiekany czosnek. Po chwili dorzuć pokrzywę i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Smaż mieszając 2-3 minuty. Dodaj wywar warzywny i zioła prowansalskie. Gotuj pod przykryciem 30 minut. Zupę zdejmij z ognia i zblenduj. Podawaj z pokrojonym w kostkę brie oraz kleksem śmietany.

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci