Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Rolada szpinakowa z łososiem

miodzcebulka

IMG_20170416_135043

Każde święta dają okazję do kulinarnych popisow. Ta przystawka nie wymaga dyplomu Francuskiej Szkoły Gotowania, ale mi kojarzy się z elegancją i dobrymi manierami. Jest więc idealna na świąteczny stół.

Składniki:

450 g mrożonego szpinaku

4 jajka z wolnego wybiegu

2 łyżki mąki

3 ząbki czosnku

200 g wędzonego łososia w plastrach lub sałatkowego

100 g serka śmietankowego kanapkowego

1 łyżka masła

1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

Sól i pieprz

Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek i krótką chwilkę smaż. Dodaj szpinak. Smaz 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia. Następnie szpinak wymieszaj z żółtkami, mąką i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.

Tak przygotowaną masę wylej wyłożoną papierem formę do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez  ok. 10 minut. Następnie biszkopt wyjmij i ostudz. Upieczoną masę posmaruj serkiem,  ułóż na niej plasterki łososia i zwiń w roladę. Zawin w ściereczkę lub folię spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.

Roladę podawaj pokrojoną w plastry.

 

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • justago

    Wygląda bardzo efektownie, jest smaczna, hit każdej imprezy

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci