Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Mazurek z kogle-moglem wg.Disslowej

miodzcebulka
IMG_20170414_181900
 
Mazurki są obok jaj, oczywiście , główną atrakcją kulinarną Wielkanocy.
Tegoroczne święta uświetni mazurek z koglem moglem, autorstwa Marii Disslowej- lwowianki, dyrektorki Szkoły Gospodarstwa Domowego, autorki pysznego jadła z przełomu XIX i XX wieku. Kiedy wyczytałam, ze to ciasto smakuje koglem-moglem, wiedziałam, że takiego miksu smaków dzieciństwa i tego, co przygotowywały na święta nasze prababcie nie mogę odpuścić.
Ten wyjątkowy deser ma nie tylko wspaniały rodowód. Gwarantuję, że dostarczy niezapomnianych przeżyć smakowych. Takich smaków my, łakomczuchy nowego tysiąclecia, po prostu nie znamy.
 

składniki:


120 g orzechów włoskich (lub migdałów)
120 g mąki
120 g cukru pudru
120 g masła
3 żółtka
skórka otarta z 1 cytryny

polewa:


4 żółtka
150 g cukru pudru
1/2 strączka wanilii

Orzechy (lub migdały) zmiel z połową cukru pudru. Masło utrzyj z drugą połową cukru i z żółtkami. Do masy dodaj zmielone orzechy z cukrem i skórkę cytrynową, dokładnie wymieszać. Masę rozprowadź cienko w natłuszczonej formie i piecz ok. 25 min. w 180'C. Masa: z żółtek, cukru pudru i ziaren wanilii ukręcić biały, puszysty kogel-mogel. Polewę wylej na upieczone ciasto, razem piecz jeszcze  ok. 4 min. (polewa powinna pozostać jasna).
 IMG_20170414_1821381
 

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci