Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Mazurek kokosowo-czekoladowy na gryczanym spodzie

miodzcebulka

 IMG_20170415_115952

Miłość do mazurków wyrażona na sposób gryczany. I egzotyczny jednocześnie. Spód- jako się rzekło jest z najbardziej kiedyś popularnego gatunku kaszy, a wierzch- przypłynął z dalekich wysp i zapachniał koakaowcem, kokosem , cytrusami i cynamonem.

Ten miks to prawdziwe niebo w gębie:)

składniki ciasta:

– 2 szklanki mąki gryczanej
– 100 g masła
– 4 łyżki cukru pudru
– zimna woda- ok. 5 łyżek


masa:
– krem z 2 puszek mleka kokosowego
– 3 czekolady 90%
– skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny
– łyżeczka cynamonu
– 5 łyżek cukru


Składnik na ciasto zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta  (wodę dodawaj po 1 łyżce. Może się okazać, że potrzebna będzie większa jej ilość). Wstaw na godzinę do lodówki.
Formę 30x30 wyłóż pergaminem i nałóż rozwałkowane ciasto, pamiętając, żeby zostawić troszkę większy margies na rant, dzięki któremu polewa nie wypłnie poza ciasto. Dno nakłuj w kilku miejscach widelcem. Nasepnie na ciasto połóż papier do pieczenia i obciąż np. fasolą. Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po tym czasie zdejmij papier z fasolą i piecz kolejne 15 minut.
Masa: do garnka włóż krem kokosowy, pokruszoną czekoladę, cukier puder skórki i cynamon. Podgrzej do rozpuszczenia składników. 
Lekko przestudzoną masę wylej na upieczony spód, udekoruj plastrami pomarańczy i wiórkami kokosowymi. Przed podaniem wstaw do lodówki na kilka godzin.

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci