Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Mazurek czekoladowy

miodzcebulka

 IMG_20160324_1544083

Wielki czwartek to najlepszy czas na rozpoczęcie mazurkowego szaleństwa.

W tym roku zrobię ich więcej niż zwykle, bo do klasyków dojdą zupełnie nowe.

Mazurkowy orszak otworzy ten z czekoladową polewą. Ozdobiony migdałowymi kwiatuszkami. Strojny i uroczy.

Pyszny jest, uwielbiają go nasze dzieci, więc jak najbardziej zasługuje na ten zaszczyt.

 

Składniki

ciasto kruche:

15 dag mąki pszennej

10 dag masła

1/4 szkl. cukru pudru

2 małe żółtka jaj z wolnego wybiegu (rozmiar S)

 

wierzch:
50g masła
100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
100g czekolady gorzkiej
50g cukru pudru

migdały i kandyzowana skórka pomarańczy

Ze składników na ciasto zagnieć kulę i schładzaj przez 15 minut w lodówce.

Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 4-5 mm. Brzegi zostaw nieco grubsze, tak by polewa nie wypłynęła poza mazurek.

Spód ponakłuwaj widelcem.

Ciasto piecz na blasze pokrytej pergaminem przez ok. 10-15 minut w 180 stopniach. Ma być złociste.

W czasie, kiedy spód stygnie przygotuj polewę.

 Masło, śmietankę, czekoladę i cukier puder włóż do miski, a tą postaw na garnku, w którym jest 1 szklanka wody.

Kąpiel wodną postaw na ogień i całość podgrzewaj, co jakiś czas mieszając aż do połączenia się składników w gładką masę.

Taka metoda przygotowania polewy jest dużo bardziej dla niej przyjazna. Zauważyłam, że jeśli składniki na polewę ogrzewa się bezpośrednio na palniku, wprawdzie przygotowanie trwa krócej, ale polewa po kilku godzinach matowieje. Zdecydowanie wolę kąpiel wodną.

Polewę nałóż na spód, a mazurka udekoruj migdałami i pomarańczową skórką.

 

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci