Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Węgierska zupa gulaszowa

miodzcebulka

 IMG_20170318_133251

Kilka lat temu mieliśmy okazję spróbować oryginalnego  gulaszu na Węgrzech.Zamówiliśmy go z podróżniczego poczucia obowiązku smakowania potraw zwiedzanego kraju. Zamawialiśmy bez przekonania,  bo ja osobiście nie jestem fanką gulaszowych wynalazków. Do tamtego momentu. Kiedy podano nam prawdziwy węgierski gulasz, zrozumiałam, że wcześniej jadłam wyłącznie jego mizerne podróbki. Takie nasze polskie wariacje na temat Węgier. Śmiało mogę przyznać, że to danie nas oczarowało.Ten przepis jest pochodną gulaszu podaną w formie zupy. Przepis jest  modyfikacją receptury Ewy Wachowicz. Jednak skonstruowany tak, by całość przygotować szybko i od a do z samodzielnie. 

Składniki:

40 dag szynki wieprzowej

2 cebule

1 duża marchew

1 pietruszka

2 papryki

2 pomidory

2 ziemniaki

lampka czerwonego wina

1 łyżka smalcu wieprzowego

1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej

1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku

1 łyżeczka kminku mielonego

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

sól

 

Do garnka z wodą włóż obrane : marchew, pietruszkę, oraz liść laurowy i ziele angielskie. Zalej wodą. Dodaj sól i gotuj przez 30 min.

Wyjmij warzywa. Bulion przyda się na dalszym etapie gotowania.

Na patelni rozgrzej smalec i dodaj posiekane cebule. Po ich zeszkelniu wsyp mielone papryki i chwilkę podsmaż. Dodaj pokrojąną w kostkę wieprzowinę, wlej czerwone wino i przygotowany wcześniej bulion warzywny.

Gotuj przez ok. 20 min.

Następnie wsyp pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory bez pestek i ziemniaki. Dodaj mielony kminek.

Gotuj do miękkości papryki i ziemniaków.

I ciesz się wyjątkowym, węgierskim smakiem :)

 

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci