Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Tort z m&m's i kit kat

miodzcebulka
 IMG_20170305_141240
Kolejne urodziny Małgosi.
Wielu szacownych  gości w wieku 7 lat i  pytanie, jaki tort spełni ich marzenia i zaspokoi niełatwe apetyty.
Nie będę kłamać- w dziecięcych tortach ważniejszy moim zdaniem od smaku jest wygląd łakoci.
W tym roku postanowiłam przełamać lalkowy trend w domowym cukiernictwie i rolach głównych zamiast Barbi czy Elsy wystąpiły m&m's i batoniki Kit kat.
Żadne z nich nie są ani zdrowe, ani specjalnie tanie. Za to są przysmakiem wszystkich chyba dzieci, kojarzą się z beztroską i ... tworzą piękny wesoły tort :)
 
Składniki na biszkopt:
5 jaj z wolnego wybiegu
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka ciemnego kakao
 
Składniki na masę:
500 ml śmietanki 30-36%
1/2 szklanki cukru pudru do masy
2 opakowania fixu utrwalającego bitą śmietanę 
250 g serka mascarpone
250 g świeżych truskawek lub 200 ml musu truskawkowego z mrożonki (zawsze mam w zamrażarce kilkanaście porcji tego rarytasu)
 
Składniki poncz:
200 ml syropu ananasowego z puszki
100 ml  wody niegazowanej
 
masa do smarowania wierzchu i boków:
200 g czekolady deserowej
100 g masła
 
13 batoników Kit kat
250 g m&m'sów
 

Ta ilość produktów przeznaczona jest na tort o średnicy 25 cm. 

Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Następnie pojedynczo dodawaj żółtka.

Kolejno- wmieszaj po 1  łyżce mąki za pomocą szpatułki.

1/3 masy odłóż do miski i wmieszaj kakao.

Każdą z mas przełóż do oddzielnej tortownicy.

Biszkopt biły piecz 20 min.w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka, zaś biszkopt czekoladowy piecz ok. 15 min, również do suchego patyczka.

Można całą pracę mocno sobie uprościć piekąc biszkopt z 5 jaj w jednym kolorze. 

Wówczas należy go piec ok. 25-30 minut.

Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i nie wyjmując z tortownicy rzuć na blat z wysokości 30-40 cm. Studź biszkopty w tortownicach.

Śmietankę mocno schłodź. Powinna spędzić w lodówce kilka godzin.

Śmietankę ubij mikserem, pod koniec dodając stopniowo cukier puder oraz fix do bitej śmietany. Powoli wmieszaj w nią serek mascarpone. 

Masę do smarowanie tortu przygotuj rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej. Miękkie masło trzyj mikserem i dodaj niemal chłodną czekoladę.

Przestudzony jasny biszkopt  ułóż na desce. Ostrym nożem podziel go na 2 części. Pierwszy blat nasącz  ponczem i wyłóż 1/2  masy. Nałóż biszkopt czekoladowy, nasącz ponczem i nałóż pozostałą masę. Przykryj drugą polową jasnego biszkoptu i ponownie nasącz ponczem.

Wierzch i boki toru posmaruj masą czekoladową.

Wafelki wyjmij ostrożnie z opakowań i podziej na pojedyncze elementy ostrym nożem.

Przyklejaj do boków tortu.

Wierzch posyp m&msami.

Uroku dodaje wstążka, jaką przewiążesz tort. Ponadto do momentu, kiedy masa stężeje, wstążka przytrzymuje całą konstrukcję.

 

Tort został przyjęty bardzo ciepło.

Smakował małym i dużym.

Zostały po nim ... okruszki :)

 

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci