Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Czekoladowe ciastka gryczane Nigelli

miodzcebulka

IMG_20170325_184126 

W ten weekend odebrałam jeden jedyny cel- czekoladę.

Wybrałam przepis mojej ulubionej kucharki, Nigelli Lawson, która upiekła piękne domowe ciastka, bynajmniej nie rachityczne maleństwa, ale godnej wielkości porcje pyszności. Nigella slynie z bezkompromisowosci w kuchni. Kiedy robi deser, nie oszczędza ani na kaloriach, ani na smakach. Te ciastka  mają jeszcze jeden walor- zrobione są z mojej ulubionej mąki- mąki gryczanej.

Więc mam dwa w jednym -coś diabelnie dobrego i całkiem zdrowego :)

 Składniki:

120 g czekolady deserowej

125 g mąki gryczanej

125 g cukru trzcinowego

60 g miękkiego masła

25 g kakao

2 jajka L z wolnego wybiegu

laska wanilii

1/2 łyżeczki sody

 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do miski włóż masło i zmiksuj na gładką masę z cukrem. Dodaj jajka i przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Wanilię rozetnij wzdłuż, wyskrob aromatyczne ziarenka i dodaj je do masy.

W drugiej misce przygotuj mieszankę mąki, sody i kakao. Stopniowo dodawaj do składników mokrych i całość dokładnie mieszaj. 

Wykladaj porcjre wielkości jajka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozplaszcz używając zmiczonej w zimnej wodzie łyżki. Piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ciastka będą robić wrażenie upieczonych tylko na brzegu. Nie przejmuj się. Tak ma być. Królowa się nie myli ;). Pozwól jeszcze tylko dojść ciastkom po wyjęciu z piekarnika przez 10 minut na blasze. Dopiero po tym czasie nałóż na talerz.

 

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci