Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Śledzie a la Milanówek

miodzcebulka

IMG_20161221_202325

Wigilia zawsze kojarzy mi się ze śledziem. Chciałoby się, żeby tego wyjątkowego dnia śledź również był wyjątkowy. Więcej niż pyszny.

W poszukiwaniu nowego przepisu trafiłam na śledzia ala Milanówek.

Jest pyszny. Smak jest wielowarstwowy, bardzo odświętny. Mam nadzieję, że zachwyci i Was.

 

Składniki:

500 g śledzia matjas

300 g cebuli

2 łyżki cukru

2 łyżki octu 6%

4 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki oleju

1 liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

10 ziarenek gorczycy

Sól

Śledzie mocz w zimnej wodzie dopóki nie stracą nadmiaru słoności. Ja po 3 godzinach moczenia odkrawam kawałeczek i jeśli nie jestem zadowolona, wymieniam wodę i po godzinie sprawdzam ponownie, aż do skutku.

Cebulkę posiekaj w cieniutkie półplasterki. Zeszklij na oleju. Następnie smaż po uprzednim dodaniu cukru, octu, koncentratu pomidorowego, ziela angielskiego i liścia laurowego. Smaż mieszając dość często przez 10 minut. Zdejmij z ognia. Dodaj gorczyce, wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.

Śledzie pokrój w kawałki o długości 5cm.

Układaj w słoiku na przemian z poprzednio przygotowana cebulką.

Śledzie ala Milanówek najlepiej smakują po kilku dniach przechowywania w lodówce.

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci