Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Ciasto oliwkowe wytrawne

miodzcebulka

IMG_20161226_122641

Przekąski na imprezę? Ten przepis nie tylko nakarmi głodnych, ale na pewno zaspokoi wybredniejsze kubki smakowe. 

To pieczywo przywodzi na myśl włoskie smaki.

Jest delikatne w konsystencji i diabelnie smaczne. Może być dodatkiem do wędlin, zup, albo samodzielną atrakcją.

Na noc Sylwestrową - wprost idealne.

 

Składniki:

 1 1/4 szklanki mąki pszennej (22 dag)

4 jaja z wolnego wybiegu

10 dag goudy lub ementalera

10 dag zielonych oliwek bez pestek

10 dag czarnych oliwek bez pestek

100 ml białego wytrawnego wina

100 ml oliwy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka soli

 

 Piekarnik nastaw na 210 stopni.

Oliwki pokrój w plasterki, ser w kostkę.

Mąkę wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami i w kopczyku zrób wgłębienie. Wbij jaja, dodaj oliwę i wino. Dokładnie wymieszaj mikserem, lub tak jak ja -drewnianą łyżką. Teraz dodaj oliwki, ser  i ponownie wymieszaj. Keksówke o długości 20 cm nasmaruj oliwą i wlej ciasto. Piecz ok. 45 minut.

 

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci