Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Tort bezowo-amaretti z kremem mascarpone i malinami

miodzcebulka

IMG_20161126_143545

Są takie dni, kiedy zwyczajnie musisz nakarmić nie  tylko podniebienie, ale i wzrok czymś pysznym, słodkim, co samym widokiem wywołuje uśmiech. A oczy mrużą się jak Puchatkowi na widok słoika miodu. Ponieważ Puchatek jest z natury leniwy, ja tez nie chciałam się napracować.

Idealny okazał się tort z bezy i moich ulubionych ciasteczek amaretti.

 

Składniki:

5 dużych białek jaj z wolnego wybiegu

250 g cukru

1łyżeczka  mąki ziemniaczanej

1łyżeczka soku  cytryny

 

Masa:

500 ml zimnej śmietanki 30%

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru

 

250 g malin

 

Białka ubij na sztywno z cukrem. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ponownie krótko ubijaj. Na arkuszu papieru do pieczenia narysuj okrąg o średnicy 27 cm.  Masę wyłóż na papier, równo rozsmaruj i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie od razu zmniejsz temperaturę do 150 i ustaw funkcję termoobiegu. Piecz przez 1 godzinę i 45 minut. Bezę ostudz.

 Porządnie schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem. Dodaj po 1 łyżce serek mascarpone. 

3/4 masy nałóż na bezowy spód. Teraz rozłóż ciasno ciasteczka amaretti. Resztę masy przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskaj w postaci rozetek pomiędzy ciasteczka.

Wierzch posyp szczodrze malinami.

 IMG_20161126_143557

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci