Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Ravioli z dynią i ricottą

miodzcebulka

 IMG_20161021_161056

Potrzeba matką wynalazków. Piszę to dużo na wyrost, ponieważ przepis nie jest moim pomysłem. Ale danie to ugotowałam z potrzeby szybkiej "utylizacji" dyni i zjedzenia czegoś jarskiego. Pomysł wypalił w 100%. Bałam się, że smak będzie mało ciekawy i płaski. Jednak ravioli z dynią i ricottą okazały się być łagodną pysznościa.

 

Składniki na ciasto:

125g mąki tortowej

125 g krupczatki

2 jajka z wolnego wybiegu

1 łyżka oleju

2 łyżki gorącej wody

1 łyżeczki soli

 Składniki na farsz:

20 dag dyni

15 dagricotty

1/2 kulki mozarelli

1/2 łyżeczki cukru

łyżka masła

 

2 dag parmezanu

 

Wszystkie składniki na ciasto zagniataj przez 5 minut. Przykryj ściereczką.

Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę o boku ok.1 cm. Na patelni rozgrzej masło i dodaj posiekaną dynię. Posyp cukrem i smaż ok. 5 min. do miękkości. Przełóż do miski i ostudz. Dodaj rozdrobniona widelcem ricotte i posiekaną mozarelle. Wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj w kształt możliwie zbliżony do prostokąt, na posypanym mąką blacie aż stanie się niemal przezroczyste. Włosi walkuja je na bawełnianej ściereczce aż do momentu kiedy splot włókien tkaniny  będzie przeswitywać. Płat ciasta przekrój na równe części.

Na jednym z nich układaj w równych odstępach po łyżeczce farszu. Przykryj drugim platem ciasta. W miejscach pomiędzy farszem dociskaj wierzchem zgietego palca wskazującego, do sklejenia. Następnie ravioli podziel za pomocą radelka w zgrabne kwadraty. Ravioli wrzucaj partiami po 6- 8 sztuk na lekko osolony wrzątek. Gotuj 4 minuty. Podawaj lekko okraszone masłem i posypane parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem.

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci