Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Tarta gruszkowa z czekoladą

miodzcebulka
IMG_20160814_093635
W ten weekend nie miałam wyboru. Nasza ukochana grusza tak sypnęła owocem, że oczywiste było, że ma byc ciasto gruszkowe. A że naprawdę nie mam ostatnio czasu, stanęło na szybkiej tarcie gruszkowej.
 
Składniki na kruche ciasto:
20 dag masła
30 dag mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka jaj z wolnego wybiegu
 
Składniki na wierzch:
400 ml śmietanki kremówki
3 jajka z wolnego wybiegu
2 łyżki cukru pudru
6 gruszek
100 g gorzkiej czekolady
 
 
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na gładką masę i wstaw na pół godziny do lodówki. Rozwałkuj i wyłóż formę wyłożoną papierem. Piecz w temperaturze 180 stopni  przez 8-10 minut na złoto. Następnie ciasto wyjmij z piekarnika. Gruszki obierz, przekrój na pół. I na ćwiartki. Wykroj gniazda nasienne. Każdą ćwiartke przekrój wzdłuż na 2-3 części. Następnie gruszki połóż na spodzie w rzędach, tak by zachodziły na siebie jak dachówka. Śmietankę wymieszaj z jajkami i cukrem pudrem. Masą polej gruszki. Czekoladę posiekaj na polcentymetrowa kostkę i posyp nią ciasto. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 30 minut na złoto.
IMG_20160814_093559

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci