Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Roladki z cukinii z ziołowym serkiem

miodzcebulka

 IMG_20160710_134833

Coś w tym jest, że lubimy bawić się w rolowanie jedzenia. Roladki z szynki, francuskiego ciasta. Rolki sushi. Kiedy już zaczyna wyczerpywac się repertuar dań z cukinii, nagle przypominają się nieśmiertelne i niezawodne roladki. Pięknie się prezentują na stole. Są praktyczne, bo na jeden kęs. I nie wychodzą z kuchennej mody. 

 

Składniki:

2 cukinie 20 cm

100 g serka naturalnego do pieczywa

koperek, bazylia, natka pietruszki

sól

olej rzepakowy

2 ząbki czosnku

 

Cikunie umyj i  pokrój wzdłuż na plastry o grubości 3 mm. Następnie posol każdy z  obydwu stron i pozostaw na 10 min. Po tym czasie sok wytrzyj papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlej 5 łyżek oleju, dodaj posiekane ząbki czosnku. Marynata smaruj każdy z plastrów cukinii i griluj na grillu lub patelni grillowej przez ok. 5 min. z każdej strony. Uważaj, żeby nie przypalić plastrów. W miseczce wymieszaj serek z posiekanymi ziołami, dopraw solą. Zostaw kilka liści bazylii do dekoracji. Łyżeczkę ziolowego serka nałóż na kvoniec każdego plastra. Roluj i spinaj wykałaczką. Każdą roladke ozdób liściem bazylii. 

 

IMG_20160710_134949

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci