Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Deser amaretti z wiśniami i jeżynami

miodzcebulka

IMG_20160719_151105Włoskie desery, jak pozostałe włoskie jedzenie mają niedoścignione w swym ideale smaki. Może to zasługa słońca, które świeci tam tam ludziom jakby szczodrzej... Zazwyczaj robię tiramusu, jednak jeśli mam ochotę na coś bardziej wyrafinowanego wybieram amaretti- włoskie ciasteczka z mielonych migdałów. Pieczone są bez dodatku mąki, za to z likierem amaretti. Dość powiedzieć, że często nie mogę powstrzymać się przed ich podjadaniem w trakcie robienia tego deseru i ktoś biegnie do sklepu, żeby uzupełnić braki. Bo bez tych cudnych ciasteczek deser niestety nie wyjdzie.

Składniki:

200 g amaretti

250 g serka mascarpone

200 ml śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

4 łyżki cukru

200 g wiśni

200 g jeżyn

 

Wiśnie wydreluj i zasyp 4 łyżkami cukru. Odstaw na conajmniej 2 godziny. Mocno schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Dodawaj po łyżce mascarpone i króciutko mieszaj mikserem. Wiśnie wysyp na sitko, aby odcedzić sok. Na dno pucharków ukladaj wiśnie. Ja użyłam alternatywnie jeżyn, ponieważ dzieci nie przepadają za wiśniami. Jednak w pojedynku na smaki zdecydowanie wygrał deser wisniowy, ponieważ te owoce wręcz perfekcyjnie komponują się z ciasteczkami amaretti. Na warstwę owoców nałóż ciasteczka amaretti, na nie zaś porcję kremu mascarpone. Deser udekoruj owocami. Proste i powalająco pyszne. :-) 

Ostrzeżenie dla lubiacych mieć wszystko pod kontrolą: ostatnio założyłam, ze zjem dwie porcje tego delikatesu. Skończyło się na...czterech.  I nie mam moralniaka, - takie to pyszne.

IMG_20160719_151026

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci