Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

  Deser potrójnie truskawkowy

miodzcebulka
 IMG_20160601_163918
Dziś świętują wszystkie dzieci małe i duże.
- Dzień Dziecka!  :)
Nie sposób opisać miłość, jaką w nas budzą, nawet w sekundę po tym, jak mamy ochotę zamknąć je na zawsze w szafie.
Są cudowne, piękne, niezwykłe w swej dziecięcej naturze, radości życia i otwartości na świat.
Kochamy je ponad wszystko. Ponad samych siebie.
Świętujemy więc tak, by były tego dnia jeszcze bardziej szczęśliwe. Beztroskie.  Nie ważne czy mają lat 5 czy za chwilę wkroczą w dorosłość.
Może również dlatego, że my- dorośli mamy na dnie swoich zestresowanych serc trochę dziecięcego pierwiastka…
Oczywiście, pociechy możemy zabrać do lodziarni czy cukierni.
Ale nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy przy tej okazji czegoś nie zdziałali we własnej kuchni.
 
Składniki:
60 dag truskawek
300 ml śmietanki 30%
3 opakowania galaretki truskawkowej
7 łyżek cukru pudru
poziomki i liście mięty do dekoracji
 
Truskawki umyj i podziel na 2 części- jedna powinna mieć około 40 dag, druga- 20 dag.
Przygotuj według wskazówek na opakowaniu jedną galaretkę, jednak użyj tylko ½ szklanki wody do jej rozpuszczenia.
40 dag truskawek zblenduj z 3 łyżkami cukru pudru i wymieszaj z gotową, lekko przestudzoną galaretką.
Nalej do naczyń w równej ilości i wstaw do lodówki na 1-2 godziny (ja zawsze podkręcam temperaturę, żeby szybciej stężała).
Po upływie około pół godziny zabieramy się do przygotowania następnej warstwy. Teraz rozrób drugą galaretkę – znów w około ½ szklanki wody. Odstaw, niech stygnie, a ty wlej mocno schłodzoną śmietankę do miski i ubij na sztywno, dodaj cukier puder i ponownie krótko wymieszaj. 20 dag truskawek zblenduj. Do bitej śmietany wlej przestudzoną galaretkę i truskawki i mieszaj krótko do połączenia składników. Tą pyszną galaretkowo-śmietankową masę wlej na stężałą w lodówce pierwszą warstwę deseru. Na szczycie warstwy śmietankowej ułóż truskawkę, poziomki i listki mięty. Schładzaj w lodówce przez około 1 godzinę. Ale nie czekaj  z ostatnią galaretkową  warstwą deseru aż tyle. Od razu po włożeniu pucharków do lodówki rozpuść ostatnią galaretkę zgodnie ze wskazówkami producenta w 2 szklankach wody i odstaw do przestygnięcia. Po ostudzeniu ostrożnie wlej do pucharków i znów umieść je w lodówce do zastygnięcia.
Proste, pyszne, truskawkowe.
Wspomnienie dzieciństwa na dzień naszych dzieci.

 IMG_20160601_1634591

 IMG_20160601_1636302

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci