Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Tagliatelle z cukinii z kurczakiem

miodzcebulka

 IMG_20160614_192409

 
3/4 naszej rodziny to zatwardziali „makaroniarze”. Okazało się jednak, że zastąpienie mącznego tagliatelle, tym zrobionym z cukinii zdało egzamin. Danie jest pyszne. A co dla mnie najważniejsze, przemyciłam w ten sposób dzieciom, które coraz to bardziej stronią od warzyw, niezłą porcję świeżego zdrowia.
(Ważne! : smakuje stokroć lepiej, niż wygląda)
 
Składniki:
3 małe cukinie (20 cm)
1 pierś z kurczaka
4 ząbki czosnku
1 mała cebulka
100 ml śmietanki 30%
5 dag parmezanu lub innego twardego sera
2 łyżeczki liści oregano
2 łyżeczki liści bazylii
2 łyżki masła
sól, pieprz
 
Cukinie umyj i pokrój na cienkie plastry za pomocą mandoliny. Kurczaka pokrój w kostkę1x1 cm. Obierz czosnek i cebulkę i posiekaj drobniutko. Na patelni roztop masło i wrzuć pierś z kurczaka. Smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj posiekaną cebulkę, czosnek i plastry cukinii. Posól, przemieszaj drewnianą łyżką i smaż 5 minut. Nie ma obawy, że cukinia się rozpadnie, staraj się jednak dbać, by miała w miarę jednolity rozkład na patelni. Teraz wlej śmietankę. Niech wszystko razem podgrzewa się minutkę. Dodaj posiekane zioła i zetrzyj parmezan. Gotowe :). 

 

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci