Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Polska zupa warzywna z włoskimi pulpecikami

miodzcebulka

 

IMG_20160604_140323

Unia polsko-włoska na głębokim talerzu. Jako narody jesteśmy sobie bliscy od wieków. Kochamy ten kraj i jego kulturę, również kulinarną. O przyjaźni jest nawet w naszym narodowym szlagierze- Mazurku Dąbrowskiego (proszę brać to na lekko i nie jeżyć się z przywołania tu naszego hymnu narodowego).

Pora na młode warzywa w pełni, a w duszy jak zwykle gra jakaś włoska tęsknota do smaków pięknej Italii. Powstała z tej fuzji zupa- zwykła, złożona z kilku warzyw, ale dodatkiem prawdziwie włoskich pulpetów mięsnych. Coś jakby na przedmieściach małego miasteczka spotkała się moja babcia Czesia z  jakąś Sofią  Francescą i wymieniły się tradycyjnymi, prostymi przepisami na codzienne żarełko.
 
Ale basta!
Do talerza marsz.
 
 
Składniki:
1 l bulionu warzywnego
3 ziemniaki
2 młode marchewki
1/2 pora
1/2 selera
1/2 korzenia pietruszki
1 małą cebulka
1/2 pęczka koperku
1/4 pęczka natki pietruszki
2 łyżki masła
sól, pieprz
100 ml śmietany 12-18%
 
Składniki na pulpeciki:
50 dag mięsa wołowego lub szynki wieprzowej (mielone)
3 ząbki czosnku
1 małe jajko
1/2 kajzerki
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka liści oregano
sól, pieprz
 
Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew i pora w talarki, seler i korzeń pietruszki w drobniutką kostkę. Cebulkę posiekaj drobno. Go garnka włóż masło, rozpuść i dodaj wszystkie warzywa. Smaż 2-3 minuty. Dodaj bulion i gotuj 15 minut.
Do miski włóż mielone mięso, dodaj jajko, posiekany czosnek, wymoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę i przyprawy. Wymieszaj dokładnie ręką. Formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Wrzucaj do gotującej się zupy. Wymieszaj drewnianą łyżką, aby się nie posklejały. Gotuj 15 minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki, koprem i łyżką śmietany.

 

 

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci