Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Mus truskawkowy

miodzcebulka
IMG_20160602_184341
Przyznaję się – mam obsesję na punkcie truskawek.
Co rok wyczekuję ich jak dziecko pierwszej gwiazdki. I pojawiły się w reszcie w pełnej krasie tydzień temu!
Jednak świadomość, że skończą się tak nagle, jak za dotknięciem różdżki, sprawia, że jemy je niemal non stop.
W różnych konfiguracjach i pod różnymi postaciami.
Na przykład w formie pysznej pianki-musu.
 
Składniki:
500 ml śmietanki 30 %
40 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe
2 łyżki cukru pudru
 
Galaretki rozpuść w 100 ml wrzątku. Truskawki umyj i zblenduj. Mocno schłodzoną śmietankę ubij n sztywno z cukrem pudrem. Do śmietanki powoli wlej zmiksowane truskawki i wymieszaj. Sprawdź temperaturę galaretki. Powinna być zupełnie przestudzona, ale jednocześnie płynna. Wlej ją do śmietanki i zmiksuj. Keksówkę o długości 30 cm wyłóż folią spożywczą i wlej masę. Wierzch udekoruj połówkami lub plasterkami truskawek. Schładzaj w lodówce co najmniej 3-4 godziny. Masę można również przelać do pucharków.

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci