Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Sałatka z grillowanego kurczaka, ciabatty, cukinii z sosem avocado.

miodzcebulka

 

1
Sezon grillowy dopada i nas. Doceniając walory posiłku na świeżym powietrzu, przyjemność płynącą ze spotkania towarzyskiego i wymiany myśli – grillujemy!
GRILL PIKNIK Menu
 
Nie czuję się specjalistą od grilla, uczę się, a nie mam od kogo – uczę się więc na swoich błędach.
Prezentuję dziś sałatkę, którą w 75% można przygotować po południu, by wieczorem przy grillu i stole zabłysnąć. Jest to bowiem propozycja dla lekko zmęczonych „ciężarem” dań z rusztu.
2

Przygotowania i składniki przedstawiam w kolejności przygotowania.

 

Pierś z kurczaka – marynata:
Kupuję 70 dag do 1 kg (6-8 osób przy kolacji). Pierś oczyszczam i kroję w długie plastry o grubości 1 cm. Dodaję olej rzepakowy tłoczony na zimno – 3 łyżki, ścieram 3 ząbki czosnku. Dodaję zioła wedle uznania: zioła prowansalskie, papryka, rozmaryn, lubczyk, oregano, majeranek.
Ja używam ziół z umiarem, preferuję paprykę wędzoną w proszku (łyżeczka) kupiona na www.alma24.pl , zioła prowansalskie (łyżeczka), majeranek (z własnej działki – łyżeczka).
Zawsze solę i pruszę pieprzem. Można też dodać sosu sojowego – łyżkę.
Kurczaka marynuję 2-4 godziny.

 

Sos:
Potrzebne jest duże dojrzałe avocado, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu greckiego, sok z cytryny – 2 łyżki oraz ostra papryczka suszona – wedle uznania (można zastąpić łyżką słodkiej).
Avocado rozgniatam z papryką majonezem i jogurtem. Można miksować.

 

Warzywa:
Potrzebne jest kilka sporych liści sałaty (masłowa, lodowa, rzymska, co kto lubi)
2 małe czerwone cebule, obieramy i kroimy w ósemki
2 dojrzałe pomidory ja kroję w porcje, które można na raz wziąć do ust.
Można przygotować małe cukinki – długości 7-10 cm, średnica 3 cm (umyte kroimy wzdłuż)
Można dodać grillowane szparagi.

 

Pieczywo:
Ja używam ciabatty. Można użyć innego pieczywa wg uznania. Podaję je w dużych kawałkach, np. przekrojone wzdłuż. Przygotowuję filiżankę oleju rzepakowego z rozgniecionym czosnkiem oraz musztardą francuską.4

 

Przygotowanie sałatki (jedna porcja).
Grilluję kawałki czerwonej cebuli na sucho, by puściły sok, lekko się przysmażyły, zdejmuję.
Na mocno rozgrzany ruszt kładę dwie połówki cukinii przykrojone wzdłuż i posmarowane olejem z czosnkiem. Obok kładę szparagi przesmarowane olejem. One się będę smażyć najdłużej. Gdy cukinia jest już miękkawa kładę 2-3 kawałki kurczaka (na płasko, by się dobrze grillowały), jednocześnie, trochę z boku kładę kawałek ciabatty posmarowany olejem z czosnkiem (delikatnie). Ciabattę opiekam z obu stron. Kurczak powinien być smażony krótko, by nie wysechł, ale złam go na środku i zobacz czy nie jest różowy.5

Danie składamy następująco. Na dużym talerzu kładziemy cukinie,na nich pieczywo, na to garść porwanej sałaty, klika listków zgrillowanej cebuli, kilka kawałków pomidora i kurczaka. Wszystko polewamy obficie sosemz avocado.

Polecam wszystkim. Jest bardzo smaczne i pożywne, a jednocześnie lekkie.

3

 

 

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci