Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Ciasto jogurtowe rabarbarowe

miodzcebulka

 IMG_20160514_133249

Przepis przyniosła do mojej pracy, wraz z pokaźną porcją pysznego ciasta, kilka sezonów temu Ewelina. I jesteśmy jej za to- wszystkie dziewczyny i paru kolegów-bardzo wdzięczne (kawusia nigdy nie smakuje lepiej, jak w towarzystwie jogurtowego ciasta). Bo ciasto jest tak dobre, że robimy je po kilkanaście razy w roku. Najlepiej smakuje w duecie ze śliwkami węgierkami, morelami lub brzoskwiniami. Ale świetnie też sprawdziła się w nim kwaskowata nuta rabarbaru. Z resztą nie rezygnowałam z „pestkowców”, bo w części ciasta wyładowały przepyszne zeszłoroczne morele, które z Radkiem z furią topiliśmy w syropie (żeby było na zimowe dołujące niepogody).
Dodam jeszcze tylko, że ciasto należy do kategorii „patykiem robione”, ponieważ nie potrzebuje miksera, precyzyjnego mieszania, dawkowania, i w ogóle stresowania się. I za to – prócz smaku- mu chwała! 
 
 
Składniki:
2 jaja z wolnego wybiegu
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
600 ml jogurtu brzoskwiniowego, morelowego lub waniliowego
50 dag mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 dag moreli
8 łodyg rabarbaru
 
na kruszonkę:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
10 dag masła extra
 
Jaja wymieszaj drewnianą łyżką z cukrem i olejem. Dodaj jogurt , mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj niedbale, nie przejmując się grudami. Powinny być, żeby ciacho było palce lizać.
Ciasto przelej na blachę (25x40 cm). Morele przekrój na pół i wyjmij pestkę. Rabarbar opłucz, zdejmij skórkę i pokrój na kawałki 1 cm. Przełóż go do miseczki i dodaj łyżkę cukru. Wymieszaj. Rabarbar puści trochę soku. Możesz go wypić lub dodać do ulubionego soku. Morele układaj niezbyt ściśle na cieście skórką do dołu (to ważne, jeśli się pomylisz ciasto będzie niedopieczone w miejscu styku z owocami). Pomiędzy morele ułóż rabarbar. Teraz przygotujemy kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier puder. Dodaj masło i palcami rozkruszając je, mieszając jednocześnie z mąką i cukrem. Kruszonką posyp obficie owoce. Piecz 50 min w 180 stopniach.

 IMG_20160514_133203

 

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci