Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Spagetti napoli

miodzcebulka

 neapolitana

Dla miłośnika kuchni włoskiej to danie jest jak alfabet, którego uczy się z zaciekawieniem, niecierpliwością i świadomością, że dzięki niemu świat stanie się pełniejszy.
Dla głodnego jest ono wybawieniem, ponieważ robi się je w chwilkę. Dla mniej zdolnych- zachętą, bo nie wymaga żadnych umiejętności.

 

Składniki:
pomidory- 2 spore sztuki lub 20 pomidorów koktajlowych
czosnek- 3 ząbki
cebula-1/2
sól i pieprz
garść świeżych liści bazylii i oregano
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
1 łyżka kaparów
5 dag parmezanu

 

Od razu wstaw garnek z osoloną wodą na makaron i przystąp do robienia sosu.. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę, a jeszcze lepiej szalotkę i zeszklij. Dodaj posiekany czosnek i pomidory pokrojone w kostkę.
Dopraw solą i pierzem i gotuj ok. 7-10 min. Dodaj kapary. Chochlą zaczerpnij pół łyżki wody z gotującego się makaronu i dodaj do sosu. Gotuj go jeszcze pół minuty. Odcedź makaron, dodaj do niego sos, starty parmezan i porwane liście ziół.
 
Wersja dla leniwych (choć proponuję, by spróbował każdy, bo smaki są tu jeszcze bardziej podbite niż w wersji klasycznej):
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego włóż pokrojone w ósemkę pomidory, obrane i przekrojone na 2 części ząbki czosnku i na 2 części cebulę. Przykryj folią i zapiekaj 15 minut. Wyjmij z piekarnika, wrzuć gorące do miski, dopraw solą i pieprzem i rozdrobnij widelcem. Nie martw się idealnym wyglądem. Dalej postępuj jak w wersji standardowej.

 neapolitana2

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci