Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

mazurek kajmakowy

miodzcebulka

 

IMG_20160316_165810

W naszym domu nie od zawsze były mazurki. To raczej wielkanocne danie napływowe. Za to kiedy już się pojawiły...z roku na rok jest ich coraz więcej i wyczekuję na nie z niezmienną niecierpliwością.

Mazurek kajmakowy to klasyk.

Jest najłatwiejszym w wykonaniu, najsłodszym, najmazurniejszym ze wszystkich (trochę prowokuję takim opisem, ale takie jest moje zdanie rasowego łasucha).

Składniki

ciasto kruche:

15 dag mąki pszennej

10 dag masła

1/4 szkl. cukru pudru

2 małe żółtka jaj z wolnego wybiegu (rozmiar S)

 

do wykończenia:

mała puszka kajmaku

3-4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

rodzynki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, skórka pomarańczy, śliwka kalifornijska, migdały, kandyzowane wiśnie

 

Ze składników na ciasto zagnieć kulę i schładzaj przez 15 minut w lodówce.

Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 4-5 mm i wykrój kształt pisanki. Ponakłuwaj je widelcem.

Ciasto piecz na blasze pokrytej pergaminem przez ok. 10-15 minut w 180 stopniach. Ma być złociste.

Ostudzony spód posmaruj dżemem porzeczkowym (lub innym kwaśnym dżemem).

Następnie wyłóż i rozsmaruj ostrożnie kajmak.

Pisanka musi być jak malowana, więc uruchom wyobraźnię i dekoruj suszonymi owocami i orzechami ile wlezie.

Odnośnie jajek: kupujemy te z wolnego wybiegu.Są nieznacznie droższe od produkowanych w klatkach, a jeśli trafiam na promocję różnicy nie ma. Na pewno różnica jest w życiu kur. Mniej więcej taka, jak różnica pomiędzy naszym życiem spędzone w całości w pokoiku wielkosci kabiny w toalecie  a tym w wielkim domu. To tylko porównanie. Żeby mieć prawdziwy i realistyczny oglad sytuacji odsyłam do internetu, gdzie dużo jest o systemie utrzymania kur. Wybór zależy od nas. 

 

IMG_20160316_170202

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci