Menu

miód z cebulką

Blog Mai i Radka, dla których jedzenie jest radością codziennego życia, największym hobby i emanacją kultury.

Kotlety mielone

miodzcebulka

 mielony

Wykonanie mielonych to nie jest zadanie dla szefa kuchni wykwintnej restauracji. Postanowiłem je jednak opisać z kilku powodów:
  • na blogu nie chcę udawać kogoś kim nie jestem, raz na 3-4 tygodnie robię kotlety mielone, lubimy wszyscy,

  • jest kilka wskazówek dla nowych adeptów rzemiosła kulinarnego,

  • to jedno z dań, które pamiętam z dzieciństwa, mam sentyment do kotlecików mielonych.

Wiele jest przepisów, sam robiłem różne modyfikacje. Prawda jest taka, że najbardziej smakują nam klasyczne wieprzowe.

 

Moje składniki:
łopatka wieprzowa 50-60 dag
cebula 1/2
bułka do namoczenia – 1 mała
jajko
sól
pieprz
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia kotletów

 

 

Jeśli idzie o mięso polecam mięso z łopatki wieprzowej, jest odpowiednie do dań z mięsa mielonego. Kupuję w kawałku, bo chcę wiedzieć co będzie w środku kotleta. Można poprosić o zmielenie w sklepie. Wkładamy mięso do miski. Bułkę trzeba namoczyć w wodzie (lub w mleku). Odcisnąć dokładnie i dodać do mięsa. Cebulę siekamy drobno, dodajemy do mięsa. Dodajemy też jajko oraz przyprawy. Można użyć czosnku, ziół typu tymianek, rozmaryn. Powstałą masę trzeba porządnie wymieszać i wyrobić. Do techniki należy dojść samemu. Proponuję zrobić to ręką.
Dobrze jest odłożyć wyrobione mięso na godzinę do lodówki.
Wyrabiamy kotlety wilgotnymi dłońmi formując kulki, kilka razy tocząc je w dłoniach. Obtaczamy w bułce tartej, spłaszczamy lekko kotlet i odkładamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Obsmażamy kotlety z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni powinny kilka minut dojść.
 
Najbardziej lubię jeść kotlety mielone z jarzynką z buraków, ale marchewka z groszkiem, z sałatą będą też dobrym połączeniem.
 

 

 

© miód z cebulką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci